blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Zakelijk

Vakbonden in Barcelona

Geschreven door Daniella

Vaak weten we bij werkgerelateerde problemen niet tot wie we ons moeten richten. Vreemdeling zijn of niet weten wat de beschikbare juridische middelen zijn, maakt ons – zeker in het buitenland – kwetsbaarder voor misstanden binnen een bedrijf. Daarom is het belangrijk om te weten welke hulpmiddelen je als werknemer tot je beschikking hebt, ​​om je rechten tegenover je werkgevers te kennen en doen gelden. Er zijn veel vakbonden in Spanje en dit zijn meestal diegene die werknemers juridisch advies geven, bescherming bieden bij werkgerelateerde overeenkomsten, of in het ergste geval een rol spelen bij  massale ontslagen. Vandaag neemt ShBarcelona je mee in de wereld van de vakbonden in Barcelona.

Gerelateerd artikel: Apps voor vacatures in Barcelona

Vakbond; sleutelfiguur bij arbeidsomstandigheden

Foto via Pixabay

De functie van de vakbonden wordt in de grondwet beschouwd als de entiteit wiens missie het is de rechten van werknemers te beschermen. Er zijn veel kleinere en ook grote vakbondsorganisaties, die de belangen van verschillende vakbonden in het algemeen dekken. Meestal zijn ze van groot belang bij het overeenkomen van de rechten en plichten van de werknemers bij de werkgeversorganisatie, de groep die waakt over hun belangen. Over het algemeen is hun rol vooral belangrijk, wanneer er veranderingen in de overheid zijn en/of wanneer wetten met betrekking tot de algemene arbeidsvoorwaarden van werknemers worden gewijzigd. Er zijn twee grote Spaanse vakbonden; de UGT (Algemene Werknemers Vakbond) en dit is een organisatie die ideologisch verbonden is met de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) die momenteel in de regering zit. De andere grote vakbond is CC.OO (Comisiones Obreras of Werknemers Commissies, die aanvankelijk verbonden was met de Communistische Partij van Spanje, maar nu heeft het haar ideologieën geflexibiliseerd en distantieert het zichzelf van elke gedefinieerde ideologische partij. De CC.OO is de grootste van beiden, voor wat connecties en autoriteit betreft.

Gerelateerd artikel: 10 Redenen om in Barcelona te freelancen

Foto via Pixabay

Er zijn andere belangrijke vakbonden in Spanje. Bijvoorbeeld in het geval van onderwijsprofessionals, dan is de meest representatieve vakbond de ANPE (Nationale Vereniging van Professionele Docenten) of de STEs (Vakbond voor Leerkrachten). Andere vakbonden zijn de CNT (National Werk Confederatie), de SIMAP (Syndicaat voor de Sociale Gezondheidszorg), de SEPLA (Spaanse Unie van Piloten), de CEP (Spaanse Politie Confederatie) of de SUP (Verenigde Politie Unie) of de UNT (Nationale Unie van Werknemers). Afhankelijk van je vakgebied of voorwaarden, kun je contact opnemen met de een of de ander, voor het geval je begeleiding of advies nodig hebt. Meestal is het gebruikelijk om lid te worden van de vakbond, om te kunnen genieten van de voordelen die het zijn leden biedt. Dit betekent: het betalen van een maandelijks bedrag, dat resulteert in een gratis advocaat in het geval van een conflict en al het advies dat je maar nodig hebt tijdens de lidmaatschapsperiode. Bovendien hebben alle bedrijven van een bepaald aantal personeelsleden de verplichting om een ​​vakbondsafdeling te hebben, waartoe alle werknemers van die onderneming in geval van een conflict beroep kunnen doen. In dit geval is de service volledig gratis en is er geen lidmaatschap vereist. Sommige voordelen zijn echter niet beschikbaar voor werknemers die de maandelijkse kosten van het lidmaatschap niet betalen.

Ben je aangesloten bij een vakbond? Hebben ze je geholpen bij arbeidsconflicten? 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter