blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Gastronomie

Dineren in het donker in Barcelona

Geschreven door Daniella

Eten in het donker in Barcelona… Stel je een bepaalde geur voor. Bijvoorbeeld de geur van je favoriete gerecht uit je kindertijd. Weet je het nog? En herinner je je de smaak ook nog?

Door terug te gaan naar geur en smaak, kun je een bepaald moment in het verleden herbeleven. En sommige mensen zijn hier weer beter in dan anderen, maar het maakt duidelijk dat je je eten niet noodzakelijk hoeft te zien om het te beleven.

  • seizoenshuur barcelona

 

En hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is dat je eten of drinken in je ogen krijgt, stellen we toch een culinair experiment voor: een paar uur lang ruiken, proeven en voelen tijdens je diner, omdat je in het donker eetShBarcelona laat je op een originele manier genieten van je zintuigen.

In het donker dineren – wat, waar en hoe

Dans le Noir

Bij Dans le Noir (letterlijk: in het donker) dineer je dus in het donker. Het restaurant zal al je zintuigen op de proef stellen, maar niet alleen dat. Dans le Noir is een eclectische ervaring, die zich niet alleen beperkt tot eten.

bladerdeeggebak

Foto door girlguyed via Visualhunt

De oprichter van het restaurant, Edouard de Broglie, is bekend met de ervaringen die blinde mensen in hun dagelijks leven meemaken. Daarom wil hij je als gast graag zonder visuele verstoringen laten ervaren, hoe blinden leven en hoe zij genieten van de kleine geneugten des levens.

Want hierin speelt het ontbreken van het gezichtsvermogen dus geen beperkende rol.

Maandelijks huren in Barcelona

Leven met je zintuigen

Vanzelfsprekend is het eerste dat bij een dergelijke uitdaging bij je opkomt, de sensorische ervaring. Smaken en texturen kunnen alleen worden ontdekt met het gevoel voor smaak, geur en aanraking. Als gast neem je in het donker plaats en zul je zelf je eten moeten ‘ontdekken‘.

Het wordt op deze manier een soort gastronomische spel. Je ruikt, proeft en speelt met het eten. Het daagt je uit om de smaken en texturen op jouw eigen bord te achterhalen, maar ook die op het bord van je partner. Je geniet van smaken, zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan.

ijsklontjes in het donker

Foto door dominikBrygier via Visualhunt

In de schoenen van een ander

Bij Dans le Noir sta je automatisch even in de schoenen van iemand met visuele beperkingen. Op deze manier ontwikkel je je empathisch vermogen en begrijp je beter hoe zij leven en hoe zij zich voelen.

Je ervaart voor een paar uurtjes hun zintuiglijke en zelfs emotionele wereld. En hoewel je vaak een restaurant kiest op basis van reviews, foto’s van gerechten of het uitzicht, zal je na deze ervaring duidelijk zijn, dat al deze zaken helemaal niet essentieel zijn, als het gaat om plezier hebben en genieten van het eten.

Gerelateerd artikel: Franse gastronomie in Barcelona

Socialiseren en eten in het donker

Eén van de vele factoren die deze ervaring uniek maken, is het communiceren met je partner, tafelgenoten en het personeel van het restaurant. Je realiseert je nu pas, hoe je een ander vaak goed begrijpt, doordat je mimiek en gebaren kunt observeren.

Nu moet je de ander aanraken, om aan te geven dat je iets wilt gaan zeggen. En personeel helpt je ook om het toilet in het restaurant te vinden. Als het een tijdje stil blijft, moet er ook nog gecheckt worden of iedereen er nog wel is.

groente in het donker

Foto via Pixabay

Je leefruimte wordt dus kleiner in het donker. Je voelt je fragieler, maar je verliest ook je vooroordelen en over sociale drempels stap je makkelijker heen. Kortom, communicatie wordt intenser, gevoeliger en diepgaander.

Je wordt even een ander mens als je elkaar tijdens het dineren helemaal niet kunt zien, omdat op dat moment iedereen gelijk is.

Locatie: Passeig de Picasso 10

Voor langere tijd via ShBarcelona huren

Wat vind jij van het idee van dineren in het donker in Barcelona?
Deel je ervaring als je dit hebt gedaan!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter