blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Cerveza, Beer, Amigo?

bier op het strand
Geschreven door Jarron

Iedereen die zich wel eens door de nacht heeft bewogen in Barcelona kent ze. De tientallen mannetjes, veelal van Pakistaanse of Indiase afkomst, die ‘agua, cerveza, beer’ verkopen. Met een olijke glimlach en een lichte opdringerigheid proberen ze hun blikjes en flesjes aan willekeurige passanten te slijten.

In Barcelona geldt immers de regel dat supermarkten en andere winkels geen alcohol mogen verkopen tussen elf uur ’s avonds en acht uur ’s ochtends. Hetgeen een alcohol loos vacuüm van negen uur creëert voor alle dorstige studenten, toeristen en ander uitgaanspubliek voor wie de avond na elf uur pas net begint.

  • toeristische appartementen in barcelona

 

Vanaf dat tijdstip ben je voor alcohol buiten de horeca dus aangewezen op de mannen die op straathoeken met sixpacks Estrella staan (of op een van de 24-uurs supermarkten die toch nog wel bereid is tegen een klein mazzeltje een fles van het een of ander onder de toonbank te verkopen). ShBarcelona vertelt meer.

Mannen met sixpacks bier

Kat en Muis Spel

Of het nou onderweg van huis naar een club of juist op de terugweg van de club naar huis is, de koude drankjes worden een warm welkom geheten door het feestend publiek. Maar de heren werken niet alleen ’s nachts.

blikjes san miguel

Foto via Pixabay

Net zo goed lopen ze met een legioen over het strand bij La Barceloneta en Poble Nou. Het kat en muis spel dat met de politie ontstaat naar aanleiding van de illegale alcohol verkoop is op zichzelf al een vrij aardige tijdsbesteding als je lui en verbrand op het strand ligt weg te smelten.

Elk van de verkopers loopt continu van het ene naar het andere punt van het strand met plastic tassen vol bier afgewisseld door dienbladen met sangria of vers gemaakte caipirinha. Niets is te gek, niets te moeilijk.

Vakantie in Barcelona vieren

Mag je op straat drinken in Barcelona?

Maar de heren zijn niet de enigen op het strand. Vanaf de boulevard slaan de mannen van de Guardia Urbana ogenschijnlijk gedogend de verkopers op het strand gade. Ze keuvelen wat en lijken zich vrij weinig aan te trekken van wat er beneden in het zand gebeurt.

Totdat ze het strand oplopen. De verkopers schieten als insecten uit elkaar en de mannen met dienbladen veinzen of ze in het zand liggen te genieten van een cocktail of vijf die ze net bij een strandtent hebben gehaald.

Worden ze niet op heterdaad betrapt, dan is er ook geen bewijs. En geen bewijs, is geen boete. De Guardias vertrekken weer en binnen vijf minuten hoor je links en rechts naast je handdoekje alweer ‘Cerveza, beer, amigo?’. Onvermoeibaar sjokken ze verder.

strand van barcelona

Foto via Pixabay

Gerelateerd artikel: Rustige terrasjes voor een lekker drankje

Riolering als koelbox

Een prettige uitkomst als je op het strand of gedurende de nacht zin hebt in een koud biertje en er één van de Pakistaanse heren kan kopen, is het zeker. Het scheelt weer een tripje naar een overpricete bar en de kans op uitdroging wordt tot een minimum beperkt.

Maar hoe komt dat bier zo koud? Koelkasten zijn er niet en een koelbox met vrieselementen houdt het nog geen uur uit in de zinderende zomerse hitte van het strand. Tot voor kort was het voor mij een mysterie totdat ik onlangs op straat een van de heren vroeg of ik een biertje van hem kon kopen.

ijs op bierflesjes

Foto via Pixabay

Aangezien hij het niet bij zich droeg trok hij een korte sprint naar de dichtstbijzijnde riooldeksel en toverde een gekoelde sixpack bier onder de straat vandaan. Tevreden kwam hij teruglopen en met een glimlach op zijn gezicht zei hij: ‘very cold, amigo’.

Appartementje via ShBarcelona reserveren

Hoe zijn de nachten in Barcelona? Red je het er zonder biertje?
Laat jouw mening achter!

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter