blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Administratieve zaken

Heb je een energielabel nodig wanneer je je woning wilt verhuren?

energielabel
Geschreven door Daniella

Wanneer je van plan bent om je woning te gaan verhuren, moet er een stapel papierwerk in orde gemaakt worden en het energielabel is daar onderdeel van. ShBarcelona vertelt je vandaag alles wat je moet weten over dit certificaat. Zo kun je je vastgoed verhuren en voldoen aan alle geldende wetten en regels.

  • koop appartementen barcelona

 

Houd in het achterhoofd dat je het energielabel moet hebben, voordat je je woning gaat verhuren. Het is vanaf het allereerste moment vereist. Wil je weten hoe je het energielabel kunt krijgen en wanneer een dergelijk label juist niet nodig is? Lees dan verder!

Wat is het energielabel en waarvoor dient het eigenlijk?

Het energielabel is een document dat informatie verstrekt over de bijzonderheden van jouw woning met betrekking tot het energieverbruik en de kosten die daarmee gepaard gaan. Om een energielabel voor je huurappartement te kunnen verstrekken, moet er vanalles gemeten worden, zoals de isolatie, het comfort en de kwaliteit van gebruikte materialen in de woning.

Alle aspecten die iets zeggen over de energie van de woning worden verzameld in het energielabel en uiteindelijk komt er een categorie uit die overeenkomt met een bepaald niveau op het label. Het energielabel zegt daarmee van alles over de hoeveelheid kooldioxide die het uitstoot, het jaarlijkse energieverbruik, het oppervlak van de woning, de bouwtechnische staat en de elektrische apparatuur die onderdeel uitmaken van de woning.

Wie vraagt om het energielabel?

Het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme eist dat alle woningen die verhuurd worden een energielabel moeten hebben. Hiermee voldoet het ministerie aan de energetische verbeterplannen van de Europese Unie.

Je woning verhuren? Neem contact op!

Hoe kom je aan het energielabel?

Voor het verkrijgen van het label moet je contact opnemen met een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Volgens het Real Decreto 235/2013 van 5 april moet diegene die het energielabel uitvaardigt gecertificeerd zijn in het meten van de waarden en het opstellen van het energielabel. Dit kan een architect of bouwtechnisch ingenieur zijn.

tekening van flat met mensen rondom

Foto via Undraw

Kosten en geldigheid

Je ontvangt het label normaal gesproken binnen drie werkdagen nadat de inspectie heeft plaatsgevonden. Het label is daarna 10 jaar geldig en dit betekent dat je daarna weer een nieuw label aan moet vragen. Heb je tussentijds je woning verbouwd en verbeterd? Dan kun je eerder een nieuw energielabel aanvragen.

Wat het verkrijgen van het energielabel kost, hangt af van de partij waarmee je in zee gaat. Er zijn namelijk geen richtlijnen opgesteld door de regering. Ons advies zou altijd zijn om met vakmensen contact op te nemen en om altijd meerdere offertes aan te vragen. Houd er rekening mee dat het minimale bedrag dat je voor het aanvragen van het label kwijt bent 45 euro (plus BTW) is en dat daar bovenop nog administratieve registratiekosten komen.

In Catalonië ben je vrijgesteld van de administratieve registratiekosten wanneer je woning energielabel type A krijgt. Je betaalt maar de helft van de administratiekosten als je label B hebt. 

Welke woningen hebben geen energielabel nodig?

In 90% van alle gevallen is het hebben van een energielabel bij het verkopen of verhuren van je woning verplicht. Volgens Real Decreto 235/2013 zijn er echter uitzonderingen, zoals:

  • Wanneer het gebruiksoppervlak minder dan 50 vierkante meter is en de woning in een afgelegen gebied ligt.
  • Wanneer het pand wordt gekocht om daarna gesloopt te worden of er een ingrijpende verbouwing gepland is.
  • Wanneer het voor maximaal 16 weken per jaar (4 maanden) verhuurd wordt.
  • Wanneer het een industrieel pand betreft waarin een werkplaats zit.
  • Wanneer het een religieus pand of historisch monument betreft.

Wat zijn de consequenties als je geen energielabel hebt geregeld?

Als jouw pand niet binnen de uitzonderingen valt, ben je verplicht een energielabel te regelen. Heb je dit label niet, heb je gegevens vervalst of is het niet meer geldig? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben.

Volgens de Ley 8/2013 van 26 juni over herstel, renovatie en stadsvernieuwing kan iemand die niet aan de regels voldoet een boete van tussen de 300 en 6000 euro krijgen. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je het energielabel op zak hebt, voordat je je woning gaat verhuren. 

Wij helpen bij de verhuur van je woning

De hoogte van de boete

Minder ernstig: tussen de 300 en 600 euro

Deze overtredingen komen het meeste voor:

  • Een appartement bij verkoop of verhuur aanbieden zonder het energielabel te vermelden.
  • Geen geldig energielabel hebben ten tijde van de verkoop of verhuur van het appartement.

Ernstig: tussen de 601 en 1000 euro 

  • Het energielabel niet bij de juiste instantie hebben laten registreren. In Barcelona stelt een bouwkundige het label op en registreert dit vervolgens. De regelgevende instantie waarbij het energielabel wordt vastgelegd is echter het Instituto Catalán de Energía (ICAEN). 
  • Bij de verkoop of verhuur van het appartement het energielabel niet meeleveren.

Zeer ernstig: tussen de 1001 en 6000 euro

  • Vervalsen van het energielabel.
  • Bij de verkoop en het vermarkten van de woning een incorrect label vermelden.
  • Een partij voor het verkrijgen van het energielabel inhuren die hiervoor niet bevoegd is.
tekenen van huurcontract

Foto via Unsplash

Welke soorten energielabels zijn er?

Het energielabel geeft een hoogte van het energetisch verbruik van de woning aan. De beoordelingsschaal loopt van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig of voldoet aan geen enkele van de gestelde criteria). 

  • Letter A – donkergroen – het maximale niveau van energiezuinigheid
  • Letter B – lichtgroen – hoog niveau van energiezuinigheid
  • Letter C – geelgroen – goed niveau van energiezuinigheid
  • Letter D – geel – normaal niveau van energiezuinigheid
  • Letter E – lichtoranje – laag niveau van energiezuinigheid
  • Letter F – donkeroranje – slecht niveau van energiezuinigheid
  • Letter G – donkerrood – geen enkele aspect van energiezuinigheid

We hopen dat we twijfels over het energielabel hebben kunnen wegnemen en dat eventuele vragen beantwoord zijn. Ben je er klaar voor om je appartement via een makelaar te verhuren? Neem dan een makelaar in de arm die je vertrouwt en die alle benodigde documenten kan regelen, zodat je appartement aan alle regels voldoet wanneer het in de verhuur komt. Alleen zo voorkom je vervelende verrassingen.

Wat zijn andere interessante weetjes over het energielabel bij een huurwoning?
Deel je informatie in het commentaarvak hieronder!

Geraadpleegde bronnen: 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter