blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Sneeuw in Barcelona

sneeuw op de bergen rond barcelona
Geschreven door Daniella

Barcelona heeft over het algemeen een warm, mediterraan klimaat met hete zomers en zachte winters. Door de veelbesproken klimaatverandering komt het echter steeds vaker voor dat er in de koudste maanden van het jaar wat sneeuw in de Catalaanse hoofdstad valt.

Hoewel sneeuwval in Barcelona zelf zeldzaam is, komt het in andere gebieden van de provincie Barcelona wel vaker voor.

Als je deze winter van plan bent om in een toeristisch appartement in Barcelona te verblijven, dan vertellen we je vandaag in dit artikel van ShBarcelona graag meer over wanneer het kan sneeuwen in Barcelona.

Gerelateerd artikel: Prachtige winterlandschappen in Catalonië

Ontdek Barcelona onder een laagje sneeuw

Belangrijke sneeuwmomenten in het verleden

sneeuw valt op kruispunt barcelona

Foto door AlenSan via Visualhunt

14 en 15 januari 1914. Op deze twee dagen samen viel er meer dan 20 centimeter sneeuw in de stad Barcelona. Het was de eerste keer in de 20e eeuw dat er zo veel sneeuw viel en voor die tijd was dit echt een bijzondere gebeurtenis.

24, 25 en 26 december 1962. Op kerstavond 1962 viel er in Barcelona zoveel sneeuw, dat het nu nog steeds bekend staat als de sneeuw van de eeuw. Het begon tijdens de traditionele middernachtmis te sneeuwen en op kerstochtend werd Barcelona wakker met bijna een halve meter sneeuw. Het zorgde voor veel verkeersproblemen en ook bleek dat sommige daken minder goed bestand waren tegen het gewicht van zoveel sneeuw.

21 november 1999. Dit was de laatste keer dat er sneeuw in de 20e eeuw viel en aangezien het nog helemaal geen winter was, was niemand hier op voorbereid. Luchthaven El Prat was het grootste slachtoffer van de onverwachte sneeuwval en 21 november 1999 is tot de dag van vandaag de dag met de grootste impact geweest die ooit geregistreerd is.

8 maart 2010. Deze dag staat bekend als de dag met meeste sneeuwval in Barcelona, na die van 1962. Deze hele dag lag de hele hoofdstad onder een prachtige, witte deken van sneeuw. In de zona alta (hoger gelegen deel van de stad) was de deken dikker, maar zelfs op de stranden was een laagje wit te ontdekken. Het heeft een bijzonder mooie ansichtkaart opgeleverd: de besneeuwde stranden van Barceloneta.

Gerelateerd artikel: De goedkoopste skipistes in de buurt van Barcelona

Andere plaatsen in Barcelona waar je sneeuw kunt zien

sneeuw op het strand met mensen

Foto door Mr. Pastel via Visualhunt

De eerste plek is in de Berguedà regio, het meest noordelijke deel van de provincie Barcelona. Deze regio ligt op de hellingen van de Pyrenese bergketen, is een van de koudste delen van de provincie en het is dan ook zeer gebruikelijk om hier sneeuw in de wintermaanden te zien.

Een andere plek in Barcelona waar je sneeuwpret kunt beleven is natuurpark Montseny, een park dat deels in de provincie Barcelona en deels in de provincie Girona ligt.

Montseny heeft een paar van de hoogste bergtoppen in de provincie en in de koude winters is het dan ook normaal om sneeuw op de hoger gelegen delen te vinden. Op heldere dagen kun je zelfs vanuit de Catalaanse hoofdstad de besneeuwde bergtoppen zien.

Hoewel het minder vaak voorkomt, kun je soms sneeuw op de Montserrat zien. Deze bergketen ligt in de regio Bages, in de provincie Barcelona.

Montserrat is een rotsachtig bergmassief en het wordt inmiddels gezien als de heilige berg van de Catalaanse cultuur. Koude winters in de provincie kunnen soms voor een vlokje sneeuw op de top van deze bergketen zorgen, die slechts 720 meter boven de zeespiegel ligt.

Heb jij al eens sneeuw in Barcelona meegemaakt? Wat vond je ervan?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter