blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Gids met de 4 beste open universiteiten in Barcelona

universiteiten in barcelona
Geschreven door Daniella

Barcelona ontvangt jaarlijks duizenden nationale en internationale studenten die een universitaire opleiding, master of doctoraat komen volgen. Behalve een aantal business schools heeft Barcelona vier universiteiten die hoog aangeschreven staan.

Daarnaast vind je in Barcelona de beste ervaringen die je je als student maar kunt wensen: een geweldige sfeer, een grote diversiteit aan activiteiten, cultuur, prachtige stranden en heerlijk eten.

Je bent nog niet te laat om te kiezen voor Barcelona als studieplek, dus wanneer je dit al een tijdje overweegt, lees dan dit artikel waarin we je vertellen over de beste open universiteiten in Barcelona.

  • seizoenshuur barcelona

 

Waar studeren in Barcelona: de beste open universiteiten

Van alle universiteiten die je in Barcelona aantreft, zijn er vier openbaar en vanwege hun hoge score staan ze uitstekend aangeschreven. Barcelona behoort daarom tot de vijftig beste steden ter wereld als het op studeren aankomt en dat is natuurlijk niet vreemd. Dus laten we eens kijken wat elke universiteit te bieden heeft.

1. Universitat de Barcelona (UB)

Een van de meest vooraanstaande openbare universiteiten van Barcelona is – zonder enige twijfel – de Universitat de Barcelona. Deze universiteit werd in 1450 gesticht en wordt daarom ook beschouwd als een van de oudsten van heel Spanje.

De kwaliteit van de studies, diensten en het onderwijzend personeel staan hoog aangeschreven in de hele wereld en in 2021 zal de UB volgens de ARWU (Academic Ranking of World Universities) bij de 200 beste universiteiten ter wereld horen.

De universiteit biedt een breed scala aan opleidingsmogelijkheden, van een universitaire graad tot masters en van postdoctorale programma’s tot doctoraten en leven lang leren cursussen.

wijk in barcelona

Foto via Visualhunt

Aan de Universidad de Barcelona kun je meer dan 80 opleidingen volgen op bijna alle vakgebieden en er zijn 16 faculteiten die verdeeld zijn over de hele stad Barcelona.

De belangrijkste opleidingen 🎓
In deze vakgebieden kun je er je diploma halen: Geneeskunde, Biologie, Kunst, Verpleegkunde, Onderwijs en Scheikunde. Volgens de krant El Mundo zijn dit de beste redenen om aan deze universiteit te gaan studeren.

De belangrijkste faculteiten van de UB – zoals Biologie, Rechten en Handel & Economie – bevinden zich binnen hetzelfde gebied binnen de stad en dit staat bekend als de Zona Universitaria. Dit gebied ligt in het district Les Corts, terwijl de overige faculteiten dus over de rest van Barcelona verspreid zijn.

Het is een rustig en zeer prettig deel van de stad waar studenten graag willen wonen vanwege het feit dat het dicht bij de universiteit ligt. Ook zijn de metrohaltes dichtbij.

2. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Een andere bekende open universiteit in Barcelona is de Universitat Autònoma de Barcelona. Deze vind je op de Bellaterra Campus in Cerdanyola del Valles, op maar een half uurtje vanaf Barcelona.

Je vindt er ongeveer dezelfde opleidingen als aan de Universitat de Barcelona en daarnaast bieden ze meer dan tien universitaire programma’s binnen bepaalde vakgebieden. De opleidingen staan bekend om hun praktijkgerichtheid en internationalisering.

Een van de voordelen van het studeren aan de UAB is dat vele opleidingen in het Engels gegeven worden en hierdoor kun je je taalkennis uitbreiden en zijn internationale uitwisselingen met andere opleidingen van over de hele wereld mogelijk.

De belangrijkste opleidingen 🎓
De favoriete opleidingen aan deze universiteit zijn Wetenschap en Communicatie. Binnen heel Spanje zijn dit twee vakgebieden die zeer populair zijn. 
 
universiteit in Barcelona

Foto via Visualhunt

De Bellaterra Campus heeft alles wat je als student kunt waarderen: bibliotheken die 24/7 open zijn, taalopleidingen, sportfaciliteiten, restaurants, woonruimte en zelfs een bioscoop. 

Wat wil je nog meer? Op het terrein van de campus heb je dus alles tot je beschikking dat je maar nodig kunt hebben voor een geweldige ervaring aan deze unieke universiteit.

3. Universitat Politècnica de Catalunya

De Universitat Politècnica de Catalunya wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende polytechnische universiteiten binnen Europa en het is dan ook een van de beste open universiteiten in Barcelona.

De belangrijkste opleidingen 🎓
Deze OU richt zich vooral op de volgende vakgebieden:

  • Bouwkunde
  • Engineering
  • Wetenschap
  • Technologie

Opvallend is dat meer dan 93% van de studenten na het afstuderen een baan vindt en dat is het hoogste percentage van alle universiteiten.

De belangrijkste faculteiten van de Universitat Politécnica vind je in de reeds eerder genoemde Zona Universitaria, maar ook in Sant Adrià del Besós. Daarnaast zijn er nog meer faculteiten die over heel Catalonië liggen. Deze bevinden zich in Castelldefels, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Terrassa en Vilanova i la Geltrú.

universiteit in barcelona

Foto via Visualhunt

Wanneer je overweegt in een van Barcelona’s buitenwijken te gaan wonen, kunnen een aantal van de eerder genoemde faculteiten ineens lekker in de buurt liggen, waardoor je niet lang hoeft te reizen.

Deze polytechnische universiteit is een van meest gerenommeerde universiteiten van Barcelona. Van de opleidingen die hier plaatsvinden, staan er twintig zowel nationaal als internationaal hoog in de ranglijsten.

4. Universitat Pompeu Fabra

De naam van deze OU stamt af van de beroemde taalkundige Pompeu Fabra. Deze man was verantwoordelijk voor het vastleggen van de regels omtrent de Catalaanse taal. En dit is verzameld in verschillende publicaties, zoals de Gramàtica Catalana en Normes ortogràfiques.

De belangrijkste opleidingen 🎓
Natuurlijk kan het niet anders dan dat Communicatie aan de Pompeu Fabra universiteit goed aangeschreven staat. Daarnaast zijn er nog andere opleidingen die kwalitatief goed scoren en dit zijn Rechten, Economie en Bedrijfskunde. 
universiteit in barcelona

Foto via Visualhunt

De sfeer aan deze OU is voor studenten heel prettig en elk jaar trekken dan ook duizenden internationale studenten uit verschillende landen naar deze plek.

Een van de voordelen van studeren aan de Pompeu Fabra is zijn uitstekende ligging: er zijn 6 campussen die verspreid in het centrum van Barcelona en rond het Parc de la Ciutadella in Ciutat Vella liggen.

Soorten studentenaccommodatie te huur in Barcelona

Zodra je hebt besloten dat Barcelona jouw studiebestemming wordt, reist vanzelf de volgende vraag: Waar ga ik wonen? Hier hoef je je gelukkig niet druk over te maken, want het is veel eenvoudiger om woonruimte te vinden dan het lijkt. 

ShBarcelona heeft volop studentenaccommodatie in haar portfolio en deze woonruimte is aangepast aan alle behoeften die iemand heeft die naar de stad komt.

Gerelateerd artikel: De 6 beste studentenwijken in Barcelona

De eerste optie die je hebt wanneer je in Barcelona komt studeren voor je master of doctoraat is tijdelijke of maandelijkse huur. Dit soort accommodatie is gericht op verblijven tussen de 32 dagen en een jaar. De appartementen zijn volledig ingericht en gemeubileerd, zodat je na aankomst in Barcelona meteen aan het studentenleven kunt beginnen.

Ontdek al onze studentenaccommodaties

gemeubileerd appartement

Tijdelijke woonruimte via ShBarcelona

Aan de andere kant kan accommodatie voor de lange termijn interessant zijn voor studenten die in Barcelona niet alleen willen komen studeren, maar hier ook hun verdere leven te beginnen. Bij lange termijn moet je denken aan huurcontracten voor minimaal een jaar.

Er zijn genoeg redenen om Barcelona als studentenstad te kiezen en met deze gids gaat het je lukken om jouw ideale universiteit te kiezen. Start je avontuur als student in Barcelona en laat ons je helpen bij het vinden van accommodatie.

Heb jij aan een universiteit in Barcelona gestudeerd?
Welke kun je aanbevelen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter