blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vastgoednieuws

Inkomstenbelasting – Is huur aftrekbaar?

contract, huisje en sleutels
Geschreven door Daniella

De lente staat voor de deur en dan zit ook de inkomstenbelasting hier in Spanje er weer aan te komen. Elk jaar vragen mensen zich af: Kan ik huur(inkomsten) bij de inkomstenbelasting aftrekken? Ja, dat is inderdaad mogelijk, maar je moet wel met een aantal vereisten rekening houden.

Voor huurders is de huuraftrek van een appartement in de aangifte inkomstenbelasting in twee gedeelten opgesplitst: één op landelijk niveau (behalve dan voor Navarra en Baskenland) en één op regionaal niveau. Het hangt daarom specifiek van elk huurcontract af of de IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Fisicas) van de huur van het appartement in je belastingaangifte kan worden afgetrokken.

 • appartementen in Barcelona

 

In dit artikel leggen we uit hoe de huur bij de belastingaangifte kan worden meegenomen en kijken we ook hoe je als verhuurder huurinkomsten moet declareren.

Het doel is dat je er achter komt hoe je dit deel van je belastingaangifte invult, of je nou huurder of verhuurder bent.

Hoe wordt de huur van een appartement in de belastingaangifte meegenomen?

Laten we meteen ter zake komen. Zoals wij namelijk al zeiden, zijn er twee plekken waar je de huur van een appartement in de belastingaangifte kunt aftrekken. Deze zijn:

 • Landelijke belastingaftrek: deze kan in je belastingaangifte meegenomen worden als je als van vóór 2017 in dezelfde huurwoning woont, ook als je het contract tussentijds hebt verlengd of opnieuw hebt ondertekend. Deze aftrek bedraagt 10,05% van de huur op een maximaal bedrag van €9040 per jaar en dat betekent dat op je belastingaangifte maximaal €904 m.b.t. de huur aftrekbaar is.
 • Regionale belastingaftrek: elke autonome gemeenschap heeft zo zijn eigen voorwaarden. In dit artikel behandelen we alleen die van Catalonië.

Gerelateerd artikel: Huurinkomsten zeker stellen bij verhuurobject – 10 interessante manieren

De huur van een huurappartement in Catalonië declareren

Zoals we al zeiden, gaan we nu verder met hoe je de huur in Catalonië kunt aftrekken. Als je een appartement in Barcelona huurt, is het handig te weten dat het mogelijk is 10% van de huur af te trekken tot een maximum van €300 euro per jaar, of dat je €600 euro kunt aftrekken als het om grote gezinnen gaat.

Om deze aftrek in je belastingaangifte op te kunnen nemen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bevindt je in een van de volgende situaties:
  • Je bent 32 jaar of jonger
  • Je bent weduwe/weduwnaar en ouder dan 65
  • Je bent – gedurende het jaar waarover je de aangifte doet – meer dan 183 dagen werkloos geweest
  • Je bent voor meer dan 65% invalide
 • Het jaarbedrag mag niet hoger zijn dan €20.000 (voor gezinnen is dit €30.000)
 • De huur moet meer dan 10% van het netto inkomen bedragen (het verschil tussen inkomsten en uitgaven)

Als je aan deze voorwaarden voldoet en je gaat de huur opnemen in de belastingaangifte, houd er dan rekening mee dat je dit bedrag maar een keer kunt aftrekken.

Naar Barcelona verhuizen? Vind hier je huurwoning

stadgebouwen

Foto via Unsplash

Ik ben verhuurder: Hoe declareer ik huurinkomsten?

Nu je te weten bent gekomen hoe je als huurder de huur meeneemt in je belastingaangifte, wordt het tijd om hetzelfde voor de verhuurder te doen. 

Zoals bij elke inkomstenbron of winst, moet je dit aangegeven bij de belastingdienst. Ter informatie: huuropbrengsten komen in box 0102 van de aangifte inkomstenbelasting.

Bij de aangifte van huurinkomsten worden deze bestempeld als inkomsten uit onroerend goed. Van de inkomsten uit de verhuur kan de verhuurder een paar verschillende posten aftrekken en we zullen ze hieronder specifiek behandelen. 

Mogelijke aftrekposten m.b.t. de verhuur

1. Hypotheekrente

Als je een hypotheek hebt afgesloten, is het mogelijk de rente en kosten voor vervroegde aflossing van de hypotheek af te trekken. Verwar dit echter niet met de maandelijkse hypotheek die je aan de bank betaalt.

📝 Geef dit aan in box 0104 van je aangifte inkomstenbelasting

2. Servicekosten

Het is mogelijk de gemeenschappelijke lasten van het onroerend goed (servicekosten) af te trekken. Je vindt ze in de aangifte inkomstenbelasting terug als “cantidades devengadas por terceros como consecuencia de servicios personales“.

📝 Geef dit aan in box 0109 van de aangifte inkomstenbelasting.

3. Uitgaven voor onderhoud en reparatie aan de woning

Het belangrijkste bij deze uitgavenpost is dat niet alle uitgaven zijn inbegrepen en dat dus duidelijk moet zijn wat de belastingdienst als terechte uitgaven voor instandhouding en herstel ziet. De belastingdienst zal deze uitgave alleen meetellen als je een element vervangt door een soortgelijk element en dus niet door een (veel) beter onderdeel.

Met andere woorden: je kunt de kosten van schilderwerk, reparatie van installaties (zoals de verwarming of boiler, deuren, liften, enz.) opnemen, zolang je deze maar niet vervangt door een modernere, veel energiezuinigere, significant betere variant.

📝 Geef dit aan in box 0107 van je aangifte inkomstenbelasting.

4. Belastingen met betrekking tot het onroerend goed

De belastingen die je over het onroerend goed betaalt, kunnen worden afgetrokken omdat zij deel uitmaken van de belastingen die je moet betalen wanneer je het onroerend goed verhuurt. Dit zijn: de onroerendgoedbelasting (in Spanje de IBI), vuilnisophaaldienst, straatverlichting en toegang tot parkeervoorzieningen.

📝 Geef dit aan in box 0115 van je aangifte inkomstenbelasting.

5. Afschrijvingen onroerend goed

Voor alle duidelijkheid: je kunt 3% van de kadastrale waarde van het appartement aftrekken. Om het aftrekbare deel te kunnen berekenen, zoek je gewoon de waarde op en pas je het percentage toe. Trek dit af van de inkomsten en je weet wat de afschrijving van het onroerend goed is.

📝 Geef dit aan in box 0118 van je aangifte inkomstenbelasting.

6. Afschrijving roerende goederen

Wanneer je kapitaal hebt geïnvesteerd in roerende activa (huishoudelijke apparaten, meubilair, installaties, enz.), komen deze ook in aanmerking voor belastingaftrek.

📝 Geef dit aan in box 0117 van je aangifte inkomstenbelasting.

7. Premie opstalverzekering

Je kunt verschillende soorten verzekeringen aftrekken: inboedel, brand, wettelijke aansprakelijkheid, glasbreuk, wanbetaling, enz.

📝 Je vindt deze aftrekpost in de rubriek Otros gastos fiscalmente deducibles.

8. Nutsvoorzieningen

Als je als eigenaar verantwoordelijk bent voor de betaling van de kosten voor nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, gas, internet…), dan kun je deze aftrekken bij de belastingaangifte.

📝 Geef dit aan in box 0113 van de inkomstenbelasting.

9. Huurachterstand

Helaas zijn er soms huurders die hun maandelijkse huur niet betalen. Indien dit bij jou als verhuurder het geval is, kun je deze “saldos de dudoso cobro” (oninbare vorderingen) kunnen aftrekken. Om dit te kunnen doen, moet je de schuldenaar echter officieel als wanbetaler aangegeven hebben, of moeten er minstens 6 maanden voorbij zijn gegaan sinds je de huur hebt proberen te innen.

Vergeet niet dat als er huur betaald wordt, deze inkomsten in het overeenkomstige boekjaar moeten worden aangeven.

📝 Geef dit aan in box 0116 van de aangifte inkomstenbelasting.

formulier met pen

Foto via Unsplash

Heb je nog vragen over aftrekposten huur na het lezen van dit artikel? 
Schrijf ze hieronder en we reageren!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter