blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Bijzonderheden

Griezelige verhalen uit de wijk El Born

enge figuren op gebouw
Geschreven door Daniella

El Born is een van de meest kosmopolitische en culturele wijken van heel Barcelona. El Born is heden ten dagen dé plek in de Catalaanse hoofdstad voor jongeren van hogere afkomst en artistieke mensen. Het is ook een van de oudste delen van de stad en daarom zijn er veel verhalen die afkomstig zijn uit deze wijk. Sommigen zijn zelfs een beetje duister….

Vandaag zal dit artikel op het blog van ShBarcelona je dan ook graag iets meer vertellen over een paar gruwelijke en angstaanjagende verhalen die zich in de loop van de geschiedenis in de wijk El Born – maar ook in andere delen van Ciutat Vella – hebben afgespeeld.

Ben je bang aangelegd? Lees dit artikel dan maar bij daglicht.

Gerelateerd artikel: Barcelona’s Sant Martí district en haar geschiedenis

Angst en afgrijzen in El Born en Ciutat Vella

Het oude klooster van Santa Caterina, Satan en zwarte missen

Santa Caterina markt in Barcelona

Foto door Paco CT via Visualhunt

Op de plek waar nu de Santa Caterina markt is, werd in de 13e eeuw het Dominicaner klooster van Santa Caterina gebouwd. Het werd later echter weer afgebroken.

In dit klooster werd de lokale heilige Ramon de Penyafort in een berg begraven, waarvan de aarde naar verluidt bijzondere krachten zou hebben en wonderen zou verrichten. Parochianen namen het daarom vroeger in hun hand mee naar huis, of ze verdunden het in water.

Het gerucht gaat dat wanneer Satan Barcelona bezocht, hij altijd naar deze plek kwam. En dat was merkwaardig, aangezien de Dominicanen juist diegenen waren die de leiding over het heilige tribunaal van de inquisitie hadden.

Misschien lag het aan het feit dat het klooster van Santa Caterina ook werd beschouwd als een ontmoetingsplaats voor heksen en tovenaars. Men zegt dat er ‘s nachts zwarte missen werden gehouden, waarbij de duivel werd opgeroepen.

De vampier van Ciutat Vella

Enriqueta Martí zaaide dood en verderf in Barcelona in 1912. Zij ontvoerde, prostitueerde en vermoordde kinderen vanwege hun bloed, vet en beenmerg, om later drankjes voor klanten van te maken. Die beschouwden het drankje namelijk als iets magisch.

De naam Enriqueta Martí staat dan ook voor een van de meest wrede, criminele persoonlijkheden uit de donkerste geschiedenis van Spanje.

Ze kidnapte, prostitueerde en handelde in minderjarigen, ze was een pedofiel, heks en moordenaarster en dit zijn nog maar enkele van de activiteiten die ze tijdens haar leven heeft ondernomen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat Barcelonezen haar de naam “la Vampira del Carrer Ponent” (de vampier van de straat Ponent) hebben gegeven.

Gerelateerd artikel: Wetenswaardigheden over het district Horta

Magische drankjes in Carrer del Carme

magische drankjes

Foto door harrymoon via Visualhunt

Daar waar de Calle de Picalquers en Calle del Carme samenkomen, vond je vroeger – aan het begin van de 20e eeuw – een van de bekendste toverwinkels van Barcelona. Tot de vaste klantenkring van deze winkel behoorden heksen, artsen en apothekers.

De winkel was gespecialiseerd in uitwerpselen van dieren en deze uitwerpselen werden op grote schaal gebruikt bij de bereiding van geneesmiddelen en magische drankjes. Zo werd kattenpoep bijvoorbeeld erg goed gewaardeerd.

Je trof hier ook een uitgebreid assortiment botten van gevangenen aan (vingerkootjes van gehangenen verkochten goed als amulet) en vet van geamputeerde handen diende om magische zalfjes te maken.

Hiermee dacht men terminaal zieken te kunnen genezen, maar ook werden er kaarsen gemaakt die speciale krachten hadden. Ze werden bijvoorbeeld gebruikt om verborgen schatten te ontdekken. Als men de kaars aanstak werd iedereen in de omgeving betoverd, behalve diegenen die hem aanstak.

De kaarsen waren dan ook erg favoriet bij dieven, die om zeker te zijn zo’n kaars aanstaken wanneer ze ergens inbraken. Zo wisten ze dat, ongeacht de hoeveelheid herrie die ze maakten, ze niet ontdekt zouden worden.

*Hoofdfoto door Josep Bracons via Visualhunt

Ken jij nog andere enge verhalen die in het district Ciutat Vella af hebben gespeeld?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter