blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Welke wijk in Barcelona kiezen

Barcelona’s Sant Martí district en haar geschiedenis

uitzicht over wijk barcelona
Geschreven door Daniella

Het district Sant Martí is een van de meest interessante districten in Barcelona. Het is opgesplitst in tien wijken en het is dan ook een van de grootste districten van de Catalaanse hoofdstad. Sommige wijken in het district zijn erg populair bij toeristen die Barcelona bezoeken, denk hierbij bijvoorbeeld aan wijken als Poblenou, Vila Olímpica of Diagonal Mar i el Front Marítim.

De promenade langs de kust, de stranden zelf, het moderne en luxe deel van de stad, de recreatiegebieden en een paar fantastische restaurants met mediterrane schotels en visgerechten zijn kenmerkend voor dit gebied. Maar het district Sant Martí is veel meer dan alleen dat en vandaag vertelt ShBarcelona je in dit artikel dan ook graag iets meer over de geschiedenis van Sant Martí.

Gerelateerd artikel: Fiesta Mayor in Sant Martí

Meer info over de geschiedenis van Sant Martí

haven barcelona bij zonsondergang

Foto via Pixabay

Bij aanvang bestond het district Sant Martí uit één groot oppervlak, dat eigenlijk nauwelijks bevolkt werd. Het lag aan de rand van de stadsmuur om Barcelona en het strekte zich uit vanaf het noorden tot aan de rivier de Besòs en vanaf de zee tot aan de berg Carmel.

Vroeger waren de wijken die nu Poblenou en Besòs heten moerasgebieden, met poelen en meertjes, die onderdeel waren van de Besòs rivierdelta. Beetje bij beetje werd de kustlijn verlegd en werden deze gebieden bij de stad getrokken. Het resultaat is dat Sant Martí nu een van de grootste districten van Barcelona qua oppervlakte is.

De Romeinen die dit gebied als eerste bewoonden, noemden de landbouwgrond in de buurt van hun koloniën ‘ager provincialis’ en deze grond was verantwoordelijk voor de gehele voedselvoorziening van de stad.

De bouw van een romaanse kapel die gewijd was aan Sint Maarten uit Tours (San Martín de Tours) vormde uiteindelijk de basis voor de huidige naam van de wijk Sant Martí de Provençals. In de omgeving van de kapel werd een sagrera afgebakend (heilig terrein rond de kapel), er kwamen enkele boerderijen bij en zo ontstond een kleine nederzetting die eeuwenlang Sant Martí heette.

Gerelateerd artikel: De beste wijken van Barcelona om in te wonen

torre glories met verlichting in het donker

Foto via Pixabay

In Barcelona is Sant Martí het op één na dichtst bevolkte district. Het had in 2005 namelijk 221.029 inwoners. Qua oppervlakte komt het met 10,8 km² op nummer vier. Het komt op nummer twee als het gaat om stadsuitbreiding en met 20.466 inwoners/km² staat het op nummer zes qua bevolkingsdichtheid.

Het gebied is vrij vlak en het grenst aan de kustlijn van Barcelona. Straatnamen en wijknamen ontstonden door de vroegere rivieren en beken die er doorheen liepen (Riera del Notari, Torrent de Milans, Torrent del Bogatell, Torrent de la Guineu, Riera de Horta….). Deze wateren hadden hun oorsprong in de Collserola bergen.

Vóór 2006 was de wijk verdeeld in vijf zones: in het noorden had je La Verneda, in het westen Clot-Camp de l’Arpa, in het zuiden Fort Pius of Parc (vanwege de nabijheid van Ciutadella park), in het centrum Pueblo Nuevo (dichtbij zee) en in het oosten El Besós y el Maresme. Vandaag de dag bestaat het district echter uit tien verschillende wijken:

Woon jij in Sant Martí? Welke bezienswaardigheden in dit district zijn de moeite waard?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter