blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Welke wijk in Barcelona kiezen

De beste wijken van Barcelona om in te wonen

stad barcelona met sagrada familia in klein
Geschreven door Daniella

Barcelona is een innovatieve en kosmopolitische stad die volop mogelijkheden biedt. De stad is inmiddels een van de meest favoriete bestemmingen om te wonen.

Niet alleen zijn er grote aantallen jongeren die in de Catalaanse hoofdstad aan bekende universiteiten willen studeren, ook ondernemers zien Barcelona als de perfecte stad om hun eigen bedrijf te starten.

  • koop appartementen barcelona

 

Daarnaast willen veel gezinnen zich hier vestigen om relaxter te leven, met alle mogelijke voorzieningen bij de hand…. Maar ben je nog op zoek naar wat voor jou de beste wijk is om je in te settelen?

Laat ShBarcelona je een eindje op weg helpen door de beste woonwijken van Barcelona op een rijtje te zetten.

Wonen in Barcelona – dit zijn de beste locaties

De wijken van Barcelona

Sinds 1984 is Barcelona administratief gezien verdeeld in tien districten, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in totaal 73 wijken.

Ze zijn allemaal zeer verschillend en hebben diverse karakteristieken: er zijn hippe wijken, centraal gelegen wijken, studentenwijken, wijken die aan het strand liggen, die een dorpssfeer hebben en er zijn meer exclusieve wijken….

park en wijk barcelona

Foto via Pixabay

Voordat je verder leest is het handig om je te oriënteren. Pak de officiële kaart van de districten en wijken in Barcelona erbij voor meer details, door in het menu aan de linkerkant op ‘Areas (districts, neighborhoods)’ te klikken.

Gerelateerd artikel: Betaalbare woonruimte in de wijken van Barcelona

De beste districten van Barcelona

Laten we je allereerst informeren over de meest exclusieve wijken van Barcelona. Dit deel van de stad wordt de ‘Zona Alta’ genoemd en het ligt aan de rand van Barcelona. Het omvat de beste woonwijken van Barcelona en daarmee ook de duurste.

District Les Corts (3 wijken)

district barcelona

Les Corts

Les Corts was een oude gemeente die later is toegevoegd aan Barcelona. Het werd daarna een middenklasse woonwijk. Het ligt tussen de rust en kalmte van de exclusieve “Zona Alta” en de drukte van de volkswijk Sants.

Je vindt er veel kleinere, lokale winkels en het centrale winkelgebied (met ketens) ligt vooral aan de Avinguda Diagonal. Winkelcentrum l’Illa vormt hierbij de grootste aantrekkingskracht.

Op het gebied van huisvesting zie je vooral veel grote flatgebouwen met appartementen van gemiddelde/hogere kwaliteit.

Paar maanden naar Barcelona?

La Maternitat i Sant Ramon

La Maternitat i Sant Ramon ligt aan de linkerkant binnen het district, tussen de aangrenzende gemeente l’Hospitalet de Llobregat en de wijk Pedralbes. Het is ontstaan door de uitbreiding van Les Corts richting Llobregat.

Deze wijk vormt het toegangspunt tot de stad, niet alleen via de Avinguda Diagonal, maar ook door de Carrer de Collblanc.

grote straat in barcelona

Foto via Pixabay

Het staat bekend als locatie met diverse universiteiten en ook vind je hier het beroemde stadion van FC Barcelona, Camp Nou.

De commerciële kernen liggen aan de Avinguda Madrid en de Carrer de Collblanc en verder vind je er veel sport- en gezondheidsvoorzieningen en universiteiten.

Pedralbes

Pedralbes is een van de meest exclusieve woonwijken in Barcelona en daarom is het ook een van de duurste wijken om in te wonen. Heb je nog nooit van Pedralbes gehoord? Het ligt aan de meest westelijke rand van de stad, vanaf de bergen tot het stedelijke gebied aan de Avinguda Diagonal.

Een van de kenmerken is dat het een kalme wijk is, met straten met bomen die zeer rustig zijn. De belangrijkste straten zijn Avinguda Pedralbes en Avinguda d’Esplugues.

luxe villa barcelona

Foto via Pixabay

En hoewel het over het algemeen een wijk is met weinig winkels – en de winkels die er zijn, liggen zeer verspreid – vind je er toch een aantal aan de Carrer de Doctor Ferran.

Voor de rijkeren onder ons zijn er in het bovenste deel van Pedralbes grote en luxueuze villa’s en herenhuizen met grote tuinen eromheen; in het lagere deel vind je afgeschermde, luxe flats met  appartementen, die omgeven zijn door privévoorzieningen die je deelt met de bewoners van het complex.

Natuurlijk woont ook hier de hogere klasse. Met een goed gevulde bankrekening is dit dan ook een van de leukste wijken van Barcelona

Gerelateerd artikel: Wijken waar vastgoed (sterk) in prijs gestegen is

District Sarrià-Sant Gervasi (6 wijken)

district barcelona

El Putxet i Farró

El Putxet i Farró bestaat uit twee kernen, Putxet in het noorden en Farró in het zuiden. Putxet is een kleine heuvel die zich uitstrekt over Sant Gervasi en die grenst aan Vallcarca i els Penitents.

In Farró vallen vooral de lage woningen met binnenplaatsen en de halfvrijstaande huizen op. In het hart van de wijk liggen de gezellige Jardines del Turó del Putget (tuinen).

park in Barcelona

Foto via Pixabay

De wijk wordt – nog net als in het verleden – bewoond door rijke mensen van hogere klasse. Oorspronkelijk was dit waar de bourgeoisie haar zomers doorbracht.

Sarrià

Sarrià is – ondanks alle voordelen die het biedt – de duurste wijk in Barcelona. Het ligt ook aan de rand van de stad (op de linkerhelling van de Sierra de Collserola) en het was de laatste autonome gemeente die zich bij de stad voegde.

Hierdoor ontstond een nieuwe wijk, die zich onderscheidt door haar identiteit en dorpssfeer te behouden. De Carrer Major de Sarrià is een zeer levendige straat.

Je vindt er diverse type woningen, van grote eengezinswoningen tot luxe appartementen. Gezien de karakteristieken is het een toevluchtsoord voor de welgestelde hogere middenklasse.

Boek hier je volgende appartement

Sant Gervasi – La Bonanova

Sant Gervasi – La Bonanova onderscheidt zich van de buurwijk Sant Gervasi – Galvany. Sant Gervasi – La Bonanova ligt in het hogere deel, Sant Gervasi – Galvany ligt in het lagere deel.

De straten in de wijk zijn steil, omdat La Bonanova dichtbij de Sierra de Collserola ligt. De meest commerciële straten zijn Mandri en Muntaner en in het bovenste deel tref je diverse educatieve, sociale, religieuze en culturele centra aan.

groen rondom barcelona

Foto via Pixabay

Sant Gervasi – Galvany

Sant Gervasi – Galvany wordt begrensd door Gràcia en l’Esquerra de l’Eixample. Het is een stedelijke en populaire wijk en de wijk met de meeste commercieel activiteiten van de ‘Zona Alta’.

De straten zijn vol winkeltjes. Er zijn allerlei soorten woningen te vinden, op privéterrein met gedeelde voorzieningen en een- en meergezinswoningen in laag-, maar ook hoogbouw.

De bevolking is zeer divers, van de hogere middenklasse in het centrale deel tot zeer rijke mensen in het linkerdeel van de wijk.

Gerelateerd artikel: Wijken in Barcelona met minder luchtvervuiling

Les Tres Torres

Les Tres Torres is een luxere woonwijk, met fijne, brede straten met bomen, die ook wel eens lekker verlaten kunnen zijn. Hoewel er nauwelijks commerciële activiteiten zijn, beschikt de wijk wel over een aantal zeer goede voorzieningen en diensten.

uitzicht op tibidabo

Foto via Pixabay

Vallvidrera, El Tibidabo i Les Planes

Vallvidrera, El Tibidabo i Les Planes zijn drie stedelijke woonzones in het Catalaanse Kustgebergte, in de Collserola bergen. Het ligt het verst van vlakke gebieden en het stadscentrum van Barcelona.

Er zijn overwegend woningen van goede kwaliteit, zoals vrijstaande eengezinswoningen, maar ook oude villa’s en meer recent gebouwde huizen. Er zijn wat kleine winkels in de wijk te vinden. Alle mensen in de omgeving zijn van hogere middenklasse.

Woon jij in een van deze districten of kies jij voor een wijk in het centrum van Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter