blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Welke wijk in Barcelona kiezen

Liggen de beste woonwijken van Barcelona in ‘Zona Alta’?

zona alta in barcelona
Geschreven door Daniella

Barcelona is een innovatieve en kosmopolitische stad die volop mogelijkheden biedt en inmiddels is de stad de beste gemeente om in te wonen.

Duizenden jongeren willen hun studie in de Catalaanse hoofdstad aan een van de bekende universiteiten doen, maar ook ondernemers zien Barcelona als de perfecte stad om hun eigen bedrijf te starten. Daarnaast willen veel gezinnen zich hier vestigen om relaxter te leven, met alle mogelijke voorzieningen bij de hand….

Maar ben je nog op zoek naar wat voor jou de beste wijk is om je te settelen? Laat ShBarcelona je een eindje op weg helpen door de beste woonwijken van Barcelona op een rijtje te zetten.

avond in Barcelona

Foto via Pexels

Ontdek onze huurwoningen

De wijken van Barcelona

Sinds 1984 is Barcelona administratief gezien verdeeld in tien districten, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in totaal 73 wijken. Ze zijn allemaal zeer verschillend en hebben diverse karakteristieken: er zijn hippe wijken, centraal gelegen wijken, studentenwijken, wijken die aan het strand liggen, die een dorpssfeer hebben en er zijn meer exclusieve wijken… Wil jij in een fijn deel van Barcelona wonen? Blijf dan doorlezen en verzeker jezelf ervan dat jouw toekomstige wijk bij al jouw wensen en eisen aansluit.

Voordat je verder leest is het handig om je te oriënteren. Pak de officiële kaart van de districten en wijken in Barcelona erbij voor meer details en ontdek de beste stad om te wonen.

  • seizoenshuur barcelona

Is ‘Zona Alta’ het beste gebied van Barcelona om in te wonen?

Laten we je allereerst informeren over de meest exclusieve wijken van Barcelona. Dit deel van de stad wordt de ‘Zona Alta’ genoemd en het ligt aan de rand van Barcelona. Het omvat de beste woonwijken van Barcelona en daarmee ook de duurste.  Dit is zonder twijfel een van de beste delen van de stad voor een verblijf en dan maakt het niet uit of dit van tijdelijke of langere duur is.

Zona alta bestaat uit de twee duurste districten van de stad. Het gaat hierbij om Les Corts en Sarrià-Sant Gervasi. Er woonden in 2020 in totaal 233.792 inwoners volgens de gegevens van de Gemeente Barcelona.

District Les Corts (3 wijken)

district barcelona

1. Les Corts

Les Corts was een oude gemeente die later is toegevoegd aan Barcelona. Het werd daarna een middenklasse woonwijk.

Het ligt tussen de rust en kalmte van de exclusieve “Zona Alta” en de drukte van de volkswijk Sants.

Je vindt er veel kleinere, lokale winkels en het centrale winkelgebied (met ketens) ligt vooral aan de Avinguda Diagonal. Winkelcentrum l’Illa vormt hierbij de grootste aantrekkingskracht.

Op het gebied van huisvesting zie je vooral veel grote flatgebouwen met appartementen van gemiddelde/hogere kwaliteit.

Gerelateerd artikel: Les Corts, levendig winkeldistrict in Barcelona

2. La Maternitat i Sant Ramon

La Maternitat i Sant Ramon ligt aan de linkerkant binnen het district, tussen de aangrenzende gemeente l’Hospitalet de Llobregat en de wijk Pedralbes. Het is ontstaan door de uitbreiding van Les Corts richting Llobregat.

Deze wijk vormt vanwege de ligging het toegangspunt tot de stad, niet alleen via de Avinguda Diagonal (een bekende straat in Barcelona), maar ook door de Carrer de Collblanc.

Het staat bekend als de locatie met diverse universiteiten en ook vind je hier het beroemde stadion van FC Barcelona, Camp Nou.

De commerciële kernen liggen aan de Avinguda Madrid en de Carrer de Collblanc en verder vind je er veel sport- en gezondheidsvoorzieningen en universiteiten.

3. Pedralbes

Pedralbes is een van de meest exclusieve woonwijken van de stad en daarom is het ook een van de rijkste buurten. Heb je nog nooit van Pedralbes gehoord? Het ligt aan de meest westelijke rand van de stad, vanaf de bergen tot het stedelijke gebied aan de Avinguda Diagonal.

Een van de kenmerken is dat het een kalme wijk is, met straten met bomen die zeer rustig zijn en waar weinig geluidsoverlast is.

De belangrijkste straten zijn Avinguda Pedralbes en Avinguda d’Esplugues. En hoewel het over het algemeen een wijk is met weinig winkels – en de winkels die er zijn, liggen zeer verspreid – vind je er toch een aantal aan de Carrer de Doctor Ferran.

Voor de rijkeren onder ons zijn er in het bovenste deel van Pedralbes grote en luxueuze villa’s en herenhuizen met grote tuinen eromheen; in het lagere deel vind je afgeschermde, luxe flats met appartementen, die omgeven zijn door privévoorzieningen die je deelt met de bewoners van het complex. Natuurlijk woont ook hier de hogere klasse en dat is vooral omdat dit deel van Barcelona gekenmerkt wordt door privacy en exclusiviteit. 

District Sarrià-Sant Gervasi (6 wijken)

district Sarrià-Sant Gervasi Barcelona

1. El Putxet i Farró

El Putxet i Farró bestaat uit twee kernen, Putxet in het noorden en Farró in het zuiden.

Putxet is een kleine heuvel die zich uitstrekt over Sant Gervasi en die grenst aan Vallcarca i els Penitents. In Farró vallen vooral de lage woningen met binnenplaatsen en de halfvrijstaande huizen op. In het hart van de wijk liggen de gezellige Jardines del Turó del Putget (tuinen).

De wijk wordt – nog net als in het verleden – bewoond door rijke mensen van hogere klasse. Oorspronkelijk was dit waar de bourgeoisie haar zomers doorbracht.

Camp Nou in Barcelona

Foto via Pexels

2. Sarrià

Sarrià is – ondanks alle voordelen die het biedt – de duurste wijk in Barcelona. Het ligt ook aan de rand van de stad (op de linkerhelling van de Sierra de Collserola) en het was de laatste autonome gemeente die zich bij de stad voegde. Hierdoor ontstond een nieuwe wijk, die zich onderscheidt door haar identiteit en haar dorpssfeer heeft behouden. 

Een geweldig keuze voor je nieuwe woonlocatie in Barcelona is Carrer Major de Sarrià. Dit is een zeer levendige straat die helemaal door de wijk loopt. Je vindt er diverse type woningen, van grote eengezinswoningen tot luxe appartementen. Gezien de karakteristieken is het een toevluchtsoord voor de welgestelde hogere middenklasse. Dit is echt een superplek om met je gezin in de stad te settelen.

3. Sant Gervasi – La Bonanova

Sant Gervasi – La Bonanova onderscheidt zich van de buurwijk Sant Gervasi – Galvany. Sant Gervasi – La Bonanova ligt in het hogere deel, terwijl Sant Gervasi – Galvany zich in het lagere deel bevindt. De straten in de wijk zijn steil, omdat La Bonanova dichtbij de Sierra de Collserola ligt.

De meest commerciële straten zijn Mandri en Muntaner en in het bovenste deel tref je diverse educatieve, sociale, religieuze en culturele centra aan.

Neem je intrek in het district Sarria-Sant Gervasi

4. Sant Gervasi – Galvany

Sant Gervasi – Galvany wordt begrensd door Gràcia en l’Esquerra de l’Eixample. Het is een stedelijke en populaire wijk en tevens de wijk met de meeste commerciële activiteiten van de ‘Zona Alta’. De straten zijn er vol winkeltjes.

Er zijn allerlei soorten woningen te vinden, op privéterrein met gedeelde voorzieningen en een- en meergezinswoningen in laag-, maar ook hoogbouw en luxere woningen.

De bevolking is zeer divers, van de hogere middenklasse in het centrale deel tot zeer rijke mensen in het linkerdeel van de wijk.

Gerelateerd artikel: De veiligste wijken van Barcelona

5. Les Tres Torres

Les Tres Torres is een luxere woonwijk, met fijne, brede straten met bomen, die ook wel eens lekker verlaten kunnen zijn. Hoewel er nauwelijks commerciële activiteiten zijn, beschikt de wijk wel over een aantal zeer goede voorzieningen en diensten.

6. Vallvidrera, El Tibidabo i Les Planes

Vallvidrera, El Tibidabo i Les Planes zijn drie stedelijke woonzones in het Catalaanse Kustgebergte, in de Collserola bergen. Het ligt het verst van vlakke gebieden en het stadscentrum van Barcelona.

Er zijn overwegend woningen van goede kwaliteit, zoals vrijstaande eengezinswoningen, maar ook oude villa’s en meer recent gebouwde panden. Er zijn wat kleine winkels in de wijk te vinden. Alle mensen die in deze omgeving wonen zijn van hogere middenklasse.

 

En jij? Wat is volgens jou de beste woonwijk van Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter