blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vestigen in Barcelona

De 10 beste woonplaatsen dichtbij Barcelona

kustplaats nabij barcelona
Geschreven door Daniella

Wanneer je in Barcelona woont, brengt dat verschillende voordelen met zich mee: je zit dichtbij alle faciliteiten, woont in de buurt van je werk of opleiding, hebt allerhande winkels en restaurants om de hoek en genoeg activiteiten om je vrije tijd te vullen.

In een grote stad wonen heeft echter ook zijn minder fraaie kanten: er is herrie, verkeer, altijd drukte, luchtverontreiniging en minder groen om lekker te wandelen of te sporten.

Steeds meer mensen kiezen daarom voor een hogere mate van rust, de natuur wat dichterbij te hebben, maar vooral: goedkoper leven (eten, wonen, …) en daarom beslissen ze naar een kleinere plaats te verhuizen.

  • appartementen in Barcelona

 

ShBarcelona heeft een lijst samengesteld met daarop de beste woonplaatsen dichtbij Barcelona. De lijst kan je helpen in het ontdekken van wat er in de buurt van de grote stad mogelijk is en misschien zit jouw volgende vestigingsplek er wel bij.

Denk jij erover om naar een plaats in de buurt van Barcelona te verhuizen, maar weet je nog niet waar? Dan raden we je zeker aan dit artikel te lezen.

10 Plaatsen dichtbij Barcelona om te wonen

Op dit moment is het wonen in een van de omliggende plaatsen rondom Barcelona steeds populairder aan het worden en het gebeurt dan ook vaker dan je misschien verwacht. 

Een van de factoren die het meest bepalend is voor de locatie, is waarschijnlijk de afstand tot Barcelona en hoe goed de connecties tot de stad vanuit die plek zijn met zowel eigen vervoer als het openbaar vervoer. 

We hebben daarom 10 dorpen en kleine stadjes voor je uitgezocht die op maximaal 40 kilometer van de stad liggen. Alle basisdiensten en vervoersmogelijkheden zijn hier aanwezig.

Maresme

1. El Masnou

beach of el masnou

Foto via Visualhunt

Dit is een van de beste plekken om dichtbij de stad Barcelona te gaan wonen. Het betreft een prachtig visserdorpje en het maakt onderdeel uit van de Maresme regio. Er zijn volop winkels, supermarkten, scholen en bedrijven in El Masnou, zelfs een mooi strand.

Voeg aan deze voordelen de perfecte verbinding met de stad toe (over de weg of met de RENFE trein) en je hebt niks anders meer nodig. Je kunt zelfs de bus pakken als je dat liever doet. Als de omstandigheden op de weg normaal zijn, doe je er met de auto of motor ongeveer 20 minuten over om in Barcelona te komen.

Als je liever de trein pakt, ben je in ongeveer 30 minuten in hartje Barcelona. Dat klinkt niet verkeerd, of wel? 

2. Alella

Alella is een charmant dorp. Het ligt in een meer bergachtig deel van de Maresme en aan de andere kant van de C-32 als je het op de kaart met El Masnou vergelijkt.

In de directe omgeving liggen 200 hectare wijngaarden en een interessant weetje is dat het de kleinste Denominación de Origen de Cataluña heeft, terwijl hier enkele van de beste wijnen van Catalonië geproduceerd worden.

Er wonen zo’n 10.000 mensen in Alella en het is de ideale plek voor iedereen die dichtbij het strand en de natuur wil wonen. Dit deel van de Maresme wordt daarom bijzonder gewaardeerd door gezinnen en stellen. Het gebied ligt ongeveer 30 minuten vanaf Barcelona met de auto. Er zijn verder veel scholen, voldoende diensten, faciliteiten en ook goede winkels.

Ontdek jouw appartment in Barcelona

3. Teià

Dichtbij het plaatsje Alella ligt een dorpje dat Teià heet. Voor wat betreft de karakteristieken lijkt het op Alella, maar het is iets kleiner. Er wonen zo’n 6.000 mensen in Teià.

Als je op zoek bent naar rust na de drukte van de stad, dan is dit een plek om wat verder te onderzoeken. Het staat bekend als zomerdorp en hoewel het maar 30 minuten van Barcelona af ligt, is het openbaar vervoer niet zo goed geregeld als bij de andere plaatsen die we tot nu toe besproken hebben. 

Baix Llobregat/Garraf

4. Castelldefels

Castelldefels is ideaal vanwege de nabijheid van Barcelona. Het ligt in de regio Baix Llobregat en dat ligt maar 25 kilometer met je auto vanaf de Catalaanse hoofdstad. Met de trein doe je er ongeveer 25 minuten over.

De plaats is onderverdeeld in meerdere zones, waarbij er eentje meer voor bewoning is (in de bergen) en eentje meer het centraal gelegen deel van Castelldefels betreft (dit ligt dichter bij het strand).

Het is duurder om hier te wonen dan in de andere kleinere plaatjes in deze lijst, maar de kwaliteit van leven wordt als goed beoordeeld. Er zijn prestigieuze scholen in Castelldefeels (de British School of Barcelona) en er zijn vele restaurants, winkels, winkelcentra en bioscopen.

5. Sitges

beach of sitges

Foto via Unsplash

Sitges is ook één van de betere plaatsen om nabij Barcelona te verblijven. Het ligt in de Garraf en het staat bekend om haar prachtige witte straatjes met vele bloemen. Mocht je trouwens van het horrorgenre houden, dan is het leuk om te weten dat in Sitges het jaarlijkse Horror Film Festival plaatsvindt. Het is zowel op nationaal als internationaal niveau een bekend festival.

De kwaliteit van leven is van uitstekend niveau in Sitges, hoewel je al snel zult ontdekken dat dit geen hele goedkope plek om te wonen is. Gedurende de afgelopen jaren is het dorp flink gegroeid en je zult er daarom dan ook alle belangrijke voorzieningen vinden: winkels, scholen, culturele instanties en bedrijven.

Reizen tussen Sitges en Barcelona is eenvoudig, want je hebt het spoor en de weg naar Barcelona. De reis zal ongeveer 45 minuten van je tijd kosten.

Leer ShBarcelona kennen

6. Sant Pere de Ribes

Een wat onbekendere plek dichtbij Barcelona is Sant Pere de Ribes. De omgeving bestaat vooral uit natuur en wijngaarden. Verder heb je het Garraf massief en dat verklaart ook waarom veel mensen hier graag wonen. Er is volop rust voor de mensen die daarnaar op zoek zijn. 

Je kunt zelfs nog wat middeleeuwse elementen in Sant Pere de Ribes ontdekken en dit maakt het weer een aantrekkelijke plek voor toeristen. Alle basisfaciliteiten zijn aanwezig, want er zijn winkels en andere voorzieningen in dit dorp. 

Wie ook nog wel eens met de voetjes in het zand wil staan, is blij dat het strand maar op 10 minuten afstand ligt. Reizen tussen Sant Pere de Ribes en Barcelona duurt ongeveer 40 minuten als je met de auto gaat en 50 minuten als je de bus pakt. Wil je liever met de trein, dan moet je eerst naar het station van Sitges toe.

Gerelateerd artikel: De meest charmante dorpjes aan de Costa Brava

Vallès Oriental

7. La Garriga

De regio Vallès Oriental ligt ten noorden van Barcelona en dit gebied ligt dichtbij Nationaal Park Montseny. In deze regio ligt het plaatsje La Garriga en we moeten eerlijk zeggen dat deze plek heel veel charme heeft. Er zijn allerlei winkeltjes en voorzieningen.

Daarnaast zijn er in La Garriga bekende scholen en een aantal restaurants die goed aangeschreven staan. Het is met recht een plek waar zowel gezinnen als jonge stellen zich prima thuis voelen.

De afstand tussen Barcelona en La Garriga is ongeveer 40 minuten als je met de auto de weg opgaat en 50 minuten als je de RENFE trein pakt.

church in la gariga

Foto via Visualhunt

8. L’Ametlla del Vallès

Als je het hebt over de beste woonplaatsen in de buurt van Barcelona, dan mag je l’Ametlla del Vallès zeker niet vergeten. Dit stadje heeft een zeer rustgevend effect vanwege zijn schoonheid. Daarnaast zijn alle nodige voorzieningen in de directe omgeving van l’Ametlla del Vallès te vinden.

Het ligt namelijk op 10 minuten van de hiervoor genoemde plaats – La Garriga – en dus is het vrij eenvoudig om hier je boodschappen of zaken te doen.

Het openbaar vervoer is wat lastiger te vinden, want er is geen treinstation in l’Ametlla del Vallès. Door de goede verbinding met La Garriga en Granollers kun je toch redelijk in Barcelona geraken, want hier liggen de dichtstbijzijnde RENFE treinstations. In ongeveer 45 minuten ben je vanaf hier in Barcelona.

Gerelateerd artikel: De mooiste plekjes van Catalonië

Vallès Occidental

9. Sant Cugat del Vallès

Van alle plaatsen dichtbij Barcelona is Sant Cugat de meest favoriete plek om te wonen. Je vindt er werkelijk alles wat je maar nodig kan hebben: goede winkels, fijne restaurants, prestigieuze scholen (zoals de ESADE Business School, want die ligt in Sant Cugat), mogelijkheden om je vrije tijd prettig in te vullen, speelplekken, et cetera.

De levensstandaard is hoog en de kwaliteit van leven is indrukwekkend. Kenmerkend voor Sant Cugat is haar ligging met maar 15 kilometer vanaf Barcelona. Je doet er met de auto ongeveer 25 minuten over.

Je kunt ook met het openbaar vervoer reizen, hoewel de Ferrocarriles Catalanes (FGC of Catalaanse spoorwegen) niet zo’n frequente dienstregeling heeft als andere treinen. Als je een trein pakt, ben je wel vrij snel in het centrum van de stad.

10. Cerdanyola del Vallès

church in cerdanyola

Foto via Visualhunt

Cerdanyola is de laatste plek in de buurt van Barcelona die we met je willen delen. Het leven is hier goed vanwege de vele voorzieningen en de rustige en ruime woonwijken.

Het betreft een traditioneel dorp dat geliefd is bij gezinnen en jonge mensen. Dat komt vooral door de aanwezigheid van de Universitat Autónoma de Barcelona. Verbindingen met eigen vervoer of openbaar vervoer zijn geweldig.

Je bent in ongeveer 25 minuten met de auto in de stad en je zult zien dat het net zo makkelijk is om de trein te pakken en naar de Ciudad Condal te reizen.

Zijn er nog andere interessante plaatsen in de buurt van Barcelona waar het prettig wonen is?
Deel je tips met andere lezers van het blog!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

1 Reactie

  • Hoi ,leuk.te lezen van al deze weetjes die e gedeeld hebt. En hoe zit dat met huisvesting is ook niet makkelijk iets voor jezelf te vinden met volledige gebruik wc douche keuken knusse woonkamer slaapkamer. Wat is ervoor nodig om te verhuizen van Nederland naar BCN? Voor aantal jaar verblijf waar huur je bij wie huur je? Is kopen beter of huren voor 1 persoon?

Laat een reactie achter