blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Ontdekken

Sculpturaal meubilair – een combinatie van kunst en karakter

Woonkamer met sculpturaal meubilair
Geschreven door Daniella

Meubels worden vooral ontworpen met in het achterhoofd de gedachte wat het comfort en nut ervan moet zijn. Maar hoe zit dat met sculpturaal meubilair? Het gaat hier namelijk om echte kunstwerken die zowel nuttig zijn als prachtig zijn om te zien. Hun esthetische waarde geeft als het ware af op de hele ruimte waar ze in staan.

Vandaag gaan we in dit artikel in het bijzonder in op sculpturaal meubilair en dat doen we vooral omdat je het vaak in interieurs in Barcelona tegenkomt. Lees vooral verder en ontdek welke drie opties er zijn om je woonkamer te verfraaien of pik er een ander idee uit om je woning mee in te richten.

Wat is sculpturaal meubilair?

Bij sculpturaal meubilair gaat het – de naam geeft het eigenlijk al aan – om een meubelstijl die veel wegheeft van sculpturen of kunstwerken. Het meubelstuk maakt deel uit van het totaal aan decoratieve elementen en de klant kan hierbij zelfs een combinatie van stijlen wensen.

Meestal wordt voor sculpturaal meubilair hout als basis gebruikt en dat is vanwege de mooie afwerking die je ermee kunt realiseren. Er zijn echter nog meer materiaalsoorten die gebruikt worden om sculpturale meubels van te maken. Leer, metaal, glas… het zijn maar een paar voorbeelden van materialen en de kleuren en texturen worden hierbij soms zelfs gecombineerd om een uniek resultaat te bereiken.

Gerelateerd artikel: Herfstdecoraties: 7 ideeën voor in huis

Sculpturaal meubilair – ideaal voor je woning

Sculpturale (bijzet)tafel

Sculpturale tafels hebben een geheel eigen karakter (net als andere meubelstukken in deze stijl) en ze vragen om uitvoerig onderzoek, voordat het meubelstuk als project ook werkelijk uitgevoerd gaat worden. Een dergelijke tafel geeft een innovatieve uitstraling, doordat er verschillende materialen gebruikt kunnen worden en verschillende vormen aan gegeven kunnen worden.

Sculpturale bijzettafel van marmer

Sculpturale bijzettafel van marmer

Er zijn tafels die boven de grond zweven door een enkele, stevige en centraal geplaatste tafelpoot en bij anderen zie je een mix van marmer en hout om een spannend contrast te creëren. Het gaat vaak om modellen tafels die geometrisch van aard zijn en die vaak ingaan tegen wat men ‘normaal’ vindt. Eigenlijk is er geen limiet aan het ontwerp van dit soort tafels. Alles kan ontworpen en gemaakt worden. Ook wordt bij dit soort tafels vaak gekozen voor een match met de decoratieve sfeer van het terras.

Het ontwerpen van meubilair met een sculpturale look geeft zoveel verschillende mogelijkheden: van traditioneel tot modernistisch, maar ook Art Deco dat je zo veel hier in Barcelona ziet.

Sculpturale fauteuils

Kijken we naar sculpturale fauteuils die te vinden zijn, dan zien we grotendeels twee stromingen als trend, maar het gaat toch vooral om relaxt en comfortabel zitten.

Aan de ene kant heb je het minimalisme, waar het om fijne lijnen gaat (en verder eigenlijk niet zo veel) om de ruimte vooral rustig in lekker opgeruimd te houden. Aan de andere kant heb je de meer klassieke insteek die je terug doet denken aan een verder verleden. Hiermee krijg je namelijk een moderne en toch comfortabele stijl voor elkaar zonder het esthetische aspect van een meubelstuk te vergeten.

Sculpturale fauteuil in wit

Sculpturale fauteuil in wit

Voor welke van de twee trends je ook gaat, het is altijd van belang om de balans in een ruimte te bewaren en hiervoor moet je naar alle meubelstukken en hun stijl en formaat in een kamer kijken. Als je bijvoorbeeld graag wilt dat alle aandacht naar je fauteuil uitgaat, dan moet je er vooral niet heel veel opvallende of grote meubelstukken bij in de buurt zetten.

Sculpturale stellingkast

Het derde en laatste inrichtingselement voor je woonkamer is een originele stellingkast (of dressoir) die complete elegantie uitstraalt, waar je hem ook in je woonkamer neerzet. Met een geraffineerd ontworpen meubelstuk dat zo elegant en smaakvol is als dit, kun je je woonkamer ineens een hele andere uitstraling geven.

Sculpturale stellingkast

Sculpturale stellingkast

Bij stellingkasten en dressoirs heb je een overvloed aan keuzen, van die met de uitstraling van een soort ladder tot hele organische vormen als bomen. Je hebt er die modulair opgebouwd kunnen worden en  anderen die juist weer goed tegen een muur staan. Wat de kasten of dressoirs met elkaar gemeen hebben, is dat je ze als opbergruimte kunt gebruiken of als plek om je mooiste decoraties neer te zetten (persoonlijke foto’s, kunst, vaas met bloemen of andere zaken).

ShBarcelona's advies💡
Ga niet overdreven in elke ruimte aan de slag met sculpturaal meubilair, want elk meubelstuk heeft hoge esthetische waarde die op zichzelf staat. Het belangrijkste is het meubelstuk zelf!

Zoals je hebt kunnen zien, kan het decoreren met sculpturaal meubilair veel in je interieur teweeg brengen. Een professional kan je helpen om het interieur dat je in magazines ziet te creëren als je dat wilt. Iedereen die over de vloer komt zal verrast zijn door de sfeer bij jou thuis.

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter