blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

V.O. bioscopen in Barcelona

Geschreven door Daniella

In Barcelona heb je V.O. bioscopen, waarbij V.O. staat voor “version original”. De originele versie van deze films (niet in het Spaans nagesynchroniseerd) brengen je dichter bij de essentie van het verhaal en wat de regisseur met de film beoogde te bereiken. In de vertaling kan namelijk e.e.a. verloren gaan. Er zijn zelfs mensen die een film niet begrijpen als het niet in de originele versie is. Zij gaan alleen naar V.O. bioscopen.

En hoewel er een aantal geweldige Spaanse acteurs zijn die films prima kunnen inspreken – en ook de kwaliteit van het geluid niet negatief beïnvloed wordt – kijkt de echte filmliefhebber toch het liefst naar het origineel. Het is gewoon niet hetzelfde.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je bijpraten over de V.O. bioscopen die je in Barcelona kunt vinden. Hier kun je een filmpje pakken zonder dat het nagesynchroniseerd is.

Gerelateerd artikel: Bioscoop in de buitenlucht

Bekijk films in hun originele versie in de Catalaanse hoofdstad

Leuke weetjes over nasynchronisatie in Spanje

De eerste nasynchronisatie van een film in de Spaanse taal vond plaats kort na de uitvinding van geluid bij films. Destijds was de aanpak van het nasynchroniseren complexer dan nu, omdat sprekers meerdere pagina’s met dialogen uit hun hoofd moesten leren.

Audrey Hepburn

Imagen de skeeze en Pixabay

Het ging ook niet alleen om de tekst zelf, het moet ook tegelijkertijd met het bewegen van de mond van de oorspronkelijke acteurs gebeuren. Er werd dus volop gerepeteerd!

Gedurende de dictatuur vierde de nasynchronisatie hoogtij dagen vanwege de “Ley de la Defensa del Idioma” (de wet ter bescherming van de taal).

Hiermee werd de taal van het land beschermd en kon censuur plaatsvinden wanneer hier politieke of morele redenen voor waren. Landen als Italië, Frankrijk en Duitsland hebben ook de techniek van het nasynchroniseren geimplementeerd.

Een andere leuk weetje gaat over de Spaanse nasynchronisatie van tekenfilms en series voor de gehele Spaanstalige markt in de jaren zeventig en tachtig.

Dit werd zogenaamd “neutraal Spaans” genoemd, waarmee universeel Spaans werd bedoeld. De klus van het nasynchroniseren werd gedaan in studio’s in zowel Mexico als Puerto Rico.

Balmes Multicines V.O.

Balmes Multicines V.O. is een nieuw en modern bioscoopcomplex met 12 bioscoopzalen, waarin filmpremières in hun originele versie worden vertoond. Daarnaast beschikken de zalen over digitale 3D-projectieapparatuur.

Balmes Multicines is overigens de enige (V.O.) bioscoop in Barcelona met Dolby Atmos-geluid en dit is de beste geluidstechnologie om naar films in surround sound te luisteren. De bioscoop ligt in de wijk Putxet en is het hele jaar geopend en dus is elke dag een goed moment om een filmpje te pakken en hoef je niet te wachten tot het weekend.

Gerelateerd artikel: De theaters aan de Avinguda del Paral·lel

Yelmo Cines Barcelona

Yelmo Cines biedt heel veel films in originele versie aan, zowel premières als klassiekers of onafhankelijke films. Daarnaast kun je hier ook theatervoorstellingen, opera, ballet, musicals, documentaires of animatiefilms bezoeken.

Popcorn

Imagen de Deborah Breen Whiting en Pixabay

Zoals je ziet kun je hier voor diverse avondjes uit terecht. Yelmo Cines ligt in Vila Olímpica in Barcelona.

Cines Verdi Barcelona

Barcelona’s Cines Verdi ligt in de populaire wijk Vila de Gracia in Barcelona. De bioscoop pionierde bij het aanbieden van V.O. films in Barcelona. Het programma staat vol met premières, cultfilms, documentaires, Europese en de beste onafhankelijke films.

Dit bioscoopcomplex beschikt over 5 grote zalen, waarvan de grootste een capaciteit van 315 zitplaatsen heeft met een scherm van 12 x 5 m en een Dolby CP 750 SURROUND-EX (7.1) geluidsinstallatie. Hier zorgen de beste technologische snufjes voor een indrukwekkende bioscoopervaring.

Is er nog een andere V.O. bioscoop in Barcelona die je aan kunt bevelen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter