blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Sant Jordi: een bijzondere dag vol tradities in Catalonië

rode rozen op een boek
Geschreven door Daniella

Catalanen kijken elk jaar weer uit naar een bijzondere dag zodra de lente begonnen is: 23 april is het namelijk Sant Jordi (de Catalaanse variant van Valentijnsdag).

Weet jij al waarom deze dag zo belangrijk is? Dit is namelijk de datum dat twee vieringen samenvallen: Sant Jordi (of Sint Joris) en de Internationale Dag van het Boek. De dag staat dan ook geheel in het teken van elkaar een rode roos of een boek geven. Het is de manier om je partner, familie of vrienden te laten zien dat ze je dierbaar zijn.

Ook al is het zo dat Spanje gewoon Valentijnsdag viert op 14 februari, Catalonië heeft dus altijd een voorkeur gehad voor 23 april. Het is een belangrijke dag en er worden dan ook vele activiteiten in de stad georganiseerd om dit te vieren.

  • appartementen in Barcelona

 

Het feest van Sant Jordi is een van de leukste en meest geslaagde feestelijke dagen van Barcelona. Op 23 april zijn de straten van Barcelona rood gekleurd, gevuld met kramen waar ze boeken verkopen en voorzien van stalletjes waar rozen verkocht worden. Het heeft een vrolijke en uitbundige uitstraling.

Sant Jordi wordt echter niet alleen in Barcelona gevierd, maar in heel Catalonië. Elke gemeente heeft zijn eigen evenement of braderie en kraampjes met boeken en rozen.

rode rozen met catalaanse vlaggetjes

Foto via Visualhunt

Zit jij op deze dag lekker in je gehuurde appartement in Barcelona? Lees dan verder om erachter te komen wat Sant Jordi in Barcelona precies inhoudt.

Waarom vieren we Sant Jordi eigenlijk?

Niemand wil de traditionele viering van Sant Jordi op 23 april missen. De viering komt namelijk voort uit een bijzondere legende die in het teken staat van moed, liefde en eer. Op deze dag herdenken we met zijn allen de ridder en martelaar, genaamd Jorge de Capadocia, die op 23 april 303 stierf.

Het verhaal speelt zich af in de stad Montblanc in Tarragona en hier had een boze draak de bevolking in de hele omgeving in zijn macht. De draak at zonder blikken of blozen alle dieren die er leefden op en hij terroriseerde de mensen in het gebied. 

Toen er bijna geen dieren meer over waren, begonnen de mensen zich ernstig zorgen te maken dat zij ten prooi zouden gaan vallen aan de draak. Dit was het moment dat de koning besloot op zoek te gaan naar een oplossing voor het dreigende probleem.

Hij nam een drastisch – maar doeltreffend – besluit: elke dag zou een willekeurig iemand uit het dorp aan de draak geofferd worden, zodat hij geen honger zou lijden en de rest van de mensen met rust zou laten.

sant jordi met draak

Foto via Visualhunt

Helaas was het eerste slachtoffer dat werd gekozen om de draak te vriend te houden de dochter van de koning. Dat had natuurlijk niemand verwacht en omdat de dochter geliefd was bij heel het volk, vond iedereen in het dorp dat zij niet het eerste slachtoffer mocht zijn. 

De koning bleef echter trouw aan zijn besluit en – met het lood in zijn schoenen – stuurde hij zijn dochter richting de grot van de draak om daar verorberd te worden.

Maar… exact op het juiste moment verscheen er een ridder op een wit, reusachtig paard. Zijn naam was – je raadt het al – Sant Jordi en zijn enige doel was om de prinses te redden van het lot wat haar te wachten stond. 

Ontdek onze huurwoningen

De dappere ridder ging zwaar in gevecht met de draak en uiteindelijk stak hij zijn lans door het lijf van de draak en doodde hem. Om de ridder te bedanken voor het redden van zijn dochter, bood de koning hem zijn dochter aan. Sant Jordi weigerde dit echter en vertrok toen weer.

Gerelateerd artikel: Mythes en legendes over Barcelona

casa battlo in barcelona

Foto door Mireia Garcia

De legende vertelt dat er – precies op dezelfde plek waar de draad gedood was – een rozenstruik begon te groeien. Het representeerde het bloed van de draak dat er gevloeid had. Sinds die tijd is het traditie dat geliefden elkaar op 23 april met Sant Jordi een rode roos aan hun partner geven

Sant Jordi in Barcelona

Op 23 april vieren we echter niet alleen Sant Jordi in Barcelona, want de datum valt samen met de Internationale Dag van het Boek. Op deze dag herdenken we bekende auteurs, zoals William Shakespeare en Miguel de Cervantes.

Om deze reden zijn de straten van Barcelona (en andere steden) gevuld met boekenstalletjes, waar gerenommeerde schrijvers aan een tafel hun werk persoonlijk voor je signeren.

koppel bekijkt boek

Foto via Visualhunt

En hoewel Sant Jordi geen officiële feestdag op de kalender is, zijn de straten van Barcelona toch gevuld met inwoners en bezoekers aan de stad om deze bijzondere dag mee te maken. Ze uiten op deze manier hun liefde en passie voor lezen.

Sant Jordi 2021

Vanwege het Coronavirus zal Sant Jordi in 2021 in Barcelona gekenmerkt worden door beperkingen in de zin van bewegingsvrijheid en capaciteit

Vorig jaar werd Sant Jordi verplaatst naar de maand juli vanwege de strikte lockdownmaatregelen en daarom kan het dit jaar alleen maar meevallen. De verwachtingen zijn dan ook hoog.

Helaas gelden er wel andere regels, want ten opzichte van andere jaren – en om drukte in de straten van Barcelona te voorkomen – mogen boeken- en bloemenstalletjes pas twee dagen van te voren (en op de dag zelf) neergezet worden. Binnen in boekenwinkels en plantenzaken is de capaciteit teruggebracht naar 50% en alle Covid-maatregelen moeten gevolgd worden. 

In Barcelona verblijven

boekenmarkt in barcelona

Foto via Visualhunt

Hieronder vind je de locaties waar bloemenkramen en boekenstalletjes voor Sant Jordi zijn:

  • Passeig de Gràcia
  • Arc de Triomf
  • Plaça Reial
  • Rambla de Poble Nou
  • Jardins del Palau Robert
  • Passeig Picasso
  • Avinguda Diagonal

Binnen de comarcas zullen de regionale beperkingen op 23 april nog steeds van kracht zijn, maar dat neemt niet weg dat elke Catalaanse gemeente iets voor Sant Jordi zal organiseren om deze dag te vieren.

Je weet nu waarom Sant Jordi gevierd wordt en hoe dat traditioneel gedaan wordt. Geniet van deze bijzondere dag samen met je dierbare(n)!

Kende jij de legende van Sint Joris en de draak al? En ga jij een boek of roos kopen?
Deel je ervaringen of tips met onze lezers in het commentaarvak hieronder!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter