blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Gezondheid

Hoe inschrijven bij CAP in Barcelona – een stappenplan

aanmelden cap barcelona - spuit
Geschreven door Daniella

Een van de eerste administratieve processen die je in Barcelona geregeld wilt hebben – of je nu langduring bezoeker of vaste inwoner van Spanje bent – is het je aanmelden bij de gezondheidszorg voor medische dienstverlening. ShBarcelona legt je graag uit wat je stap voor stap moet doen om je aan te kunnen melden bij een CAP in Barcelona. Om het proces af te ronden, moet je een TSI (individuele zorgkaart) bezitten.

Wat is een CAP en waarom is het van belang je aan te melden?

CAP staat voor Centro de Atención Primaria (centrum voor medische hulp) en dit is de eerstelijns gezondheidshulp in Barcelona en in haar directe omgeving. De CAPs zijn de medische centra die er zijn voor: algemene medische dienstverlening, voorkoming van ziekten, promotie van goede gezondheid en ouderenzorg. Dit is het eerste meldpunt van het gezondheidszorgsysteem in Spanje en je moet je er aangemeld hebben om aanspraak op te kunnen maken op specialisten die werkzaam zijn in ziekenhuizen of andere speciale gezondheidscentra.

In Barcelona is het zorgsysteem gelinkt aan het CAP van de buurt waar je in woont. Elke persoon heeft dus een CAP-vestiging dichtbij en daarom moet je een adreswijziging ook tijdig doorgeven.

stethoscoop

Huisarts in Barcelona (Foto via Unsplash)

Je aanmelden bij een CAP in Barcelona

Wanneer je je in wilt schrijven bij een CAP, moet je een TSI (Tarjeta Sanitaria Individual) hebben, net als je pasje van de zorgverzekering in Nederland. Deze zorgkaart is een verplichte identificatiemanier en je maakt hiervan gebruik op elk moment dat je iets van algemene zorg nodig hebt.

Ben je officieel in Catalonië ingeschreven? Dan kun je een dergelijke TSI aanvragen. Als buitenlander kunnen er wel aanvullende eisen gesteld worden aan de registratie. Het eerste zorgkaartje is gratis, maar mocht je de kaart een keer verliezen of mocht hij gestolen worden, dan moet je voor de vervangkaart 10 euro betalen.

Als buitenlander kun je ook een TSI aanvragen en dan moet je in een gemeente in Catalonië ingeschreven en verzekerd zijn. Als je dit zelf niet hebt, moet je op een andere manier gerechtigd zijn, bijvoorbeeld als je partner bent van iemand die bij de sociale zekerheid aangemeld is.

Voldoe je niet aan bovenstaande eisen, maar woon je wel in Catalonië? Dan is er een belangrijke voorwaarde om toegang te kunnen krijgen tot de algemene gezondheidszorg. Je moet namelijk drie achtereenvolgende maanden in een bepaalde gemeente ingeschreven zijn voordat je gezondheidszorg aan kunt vragen.

Dan komt het empadronamiento om te hoek kijken. Dit is een administratief document dat het gemeentehuis aan je verstrekt en het is de officiële bevestiging dat je in een bepaald gebied woont. Empadronado zijn - wettelijk ingeschreven zijn - is een harde eise om toegang tot de gezondheidszorg of andere diensten te krijgen.

Zodra je bent ingeschreven kun je de aanmeldprocedure starten. Bij 'Manieren om de TSI-procedure op te starten' leggen we je verder uit hoe dit werkt.

Vergeet niet dat je met de Europese zorgverzekeringspas (EHIC) ook tijdens een tijdelijk verblijf toegang tot noodzakelijke medische zorg hebt.

Wanneer je al ergens in een gemeente in Catalonië ingeschreven staat (als verzekerd of begunstigd persoon) hoef je alleen de stappen hieronder maar te volgen om de kaart in huis te krijgen.

Hoe het proces van TSI loopt

Wanneer je je bij het CAP in Barcelona wilt gaan inschrijven, kun je het proces voor de TSO online starten of persoonlijk naar een locatie toegaan. Ook een vertegenwoordiger kan dit proces voor je regelen.

Zelf doen:

  • Zoek een CAP bij je in de buurt.
  • Bereid het benodigde papierwerk voor en ga naar het centrum om de TSI aan te vragen.
  • Je ontvangt de TSI kaart thuis binnen ongeveer 2 tot 3 weken.

Online:

  • Klik hier en vul het formulier in. (Een beetje hulp met het Catalaans is handig…)
  • Bij stap 1 (Datos personales (I)) vul je je persoonlijke gegevens in. Als buitenlander kies je hier voor CatSalut.
  • Bij stap 2 (Datos personales (II)) vul je bij Tipo de seguro de optie in die op jou van toepassing is.
  • Bij stap 3 vul je het formulier verder in met je adres en contactgegevens.
  • Bij stap 4 Datos de la TSI kies je dat wat overeenkomt.
  • Bij stap 5 Confirmación voeg je eventueel een kopie van je empadronamiento toe en daarna vraag je de inschrijving officieel aan.
foto van tsi

Tarjeta Sanitaria Individual (TSI) – je eigen zorgpasje

Ontvang de zorgpas thuis

Nadat je de procedure zelf op een locatie of online helemaal hebt doorlopen, hoef je alleen nog maar af te wachten tot de individuele zorgpas bij je in de bus valt. De administratie moet je gegevens checken en als alles klopt, krijg je eerst een e-mail met een voorlopig ontvangstbewijs van je CIP. Hiermee krijg je al toegang tot de zorgcentra en andere diensten die binnen het medische stelsel vallen.

Nadat je TSI binnen is, moet je bij het CAP een eigen huisarts aan gaan vragen. Het maakt hierbij niet uit of je zelf of online de registratie hebt doorlopen. Vanaf dat moment kun je echt zeggen dat je bij een CAP ingeschreven bent.

  • appartementen in Barcelona

Je weet nu hoe je je bij het CAP in Barcelona moet aanmelden. Heb je nog vragen of twijfels? Je kunt de officiële pagina (deels binnen het systeem naar het Engels te vertalen) van het CatSalut raadplegen bij TSI verkrijgen.

Belangrijk: De links in dit artikel zijn meestal in het Spaans en soms alleen in het Catalaans beschikbaar. Om de tekst beter te kunnen begrijpen gebruik je een vertaalprogramma of regel je iemand die je goed met de taal kan helpen. 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter