blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vestigen in Barcelona

Leer Barcelona via Erasmus kennen

Geschreven door Daniella

Er zijn veel studenten in Barcelona vanwege de vele voordelen die de stad te bieden heeft. Het heerlijke klimaat, de prachtige stranden, volop recreatiemogelijkheden en een divers culinair aanbod gaan hand in hand met de beste universiteiten en een bloeiende technologische industrie.

Deze industrie heeft overigens als gevolg dat er een groot aantal starters in de Catalaanse hoofdstad verblijft.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je bijpraten over de beste studentenwijken in de stad. Dit is dan ook vooral een interessant artikel als je als Erasmus-student van plan bent om tijdelijk naar Barcelona te komen.

Gerelateerd artikel: 3 redenen om naar Barcelona te komen voor je MBA

Waar als Erasmus-student in Barcelona wonen

Wat is het Erasmus-programma?

Erasmus+ is het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport in Europa. Het budget dat ter beschikking gesteld wordt, geeft meer dan 4 miljoen Europeanen de mogelijkheid om in het buitenland te studeren, er een opleiding te volgen en/of er ervaring op te doen.

laptop telefoon boeken

Imagen de StartupStockPhotos en Pixabay

Erasmus+ is er echter niet alleen voor studenten, het biedt ook kansen voor vele instellingen en organisaties.

Wat zijn de doelstellingen van dit EU-programma?

Erasmus+ draagt bij aan de Europese strategie voor groei, werkgelegenheid, sociale gelijkheid en inclusie. Men werkt hiermee aan de doelstellingen van het strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding.

Erasmus+ is er ook op gericht om duurzame ontwikkeling van partnerlanden op het gebied van het hoger onderwijs te bevorderen en het draagt bij aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de EU-strategie voor jongeren.

Specifiek gaat het programma over het volgende:

  • Het verminderen van de werkloosheid, met name onder jongeren
  • Het bevorderen van volwassenenonderwijs, met name m.b.t nieuwe vaardigheden en andere kwalificaties waar de arbeidsmarkt om vraagt
  • Het aanmoedigen van jongeren om deel te nemen aan het democratische leven in Europa
  • Het ondersteunen van innovatie, samenwerking en hervorming
  • Het reduceren van het aantal voortijdige schoolverlaters
  • Het bevorderen van samenwerking en mobiliteit met de partnerlanden van de EU

Gerelateerd artikel: De beste studentenwijken in Barcelona

De meest gewilde wijken

38,2% van de buitenlandse studenten die tijdelijk in Barcelona komen wonen, zullen dit doen in de districten Ciutat Vella en Eixample.

stapel boeken en een open boek

Het centrum van de stad spreekt veel Erasmus-studenten aan en Esquerra de l’Eixample – inclusief La Nova Esquerra de l’Eixample en La Antiga Esquerra de l’Eixample – is de meest gekozen wijk: hier woont namelijk 10,5% van de Erasmus-studenten.

Daarna volgt Ciutat Vella met de wijk Gòtic waar 9,4% van de buitenlandse studenten zich settelen; de wijk El Raval met 7,5%; en El Born met 5,6%.

La Dreta de l’Eixample staat op nummer 5 van de favoriete wijken in Barcelona en hier vestigen zich 5,2% van de Erasmus-studenten.

Land van herkomst van invloed op gekozen wijk

Duitsers en Italianen geven de voorkeur aan l’Esquerra de l’Eixample (en deze groep beslaat 16% van het totaal aantal buitenlandse studenten); Britten en Italianen kiezen vooral voor El Gòtic (bij beide landen gaat het dan om 18% van het totaal aantal buitenlandse studenten); maar Britse studenten verblijven ook graag in El Raval (14% van het totaal); Fransen hebben een voorliefde voor de wijk El Born (met 10%); en Italianen prefereren ook La Dreta de l’Eixample (met 13%).

Wat vinden buitenlandse studenten prettig aan Barcelona?

De sfeer op de scholen spreekt veel studenten aan, maar daarnaast biedt Barcelona natuurlijk veel meer, namelijk diverse culturele mogelijkheden en veel manieren om je vrije tijd in te vullen. Op elke dag van de week is er wel iets te doen!

Als studenten naar Barcelona komen, zijn ze ook prima op de hoogte van de ligging van de mediterrane stad. En dus is het bekend dat je binnen een half uurtje van zowel de zee als de bergen kunt genieten, er geweldig openbaar vervoer beschikbaar is en het er – bijna – het hele jaar mooi weer is.

Ben jij Erasmus-student? Waar woon je in Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter