blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Welke scholen in Barcelona zijn het beste?

twee potloden op papier
Geschreven door Daniella

Als het eenmaal zover is kunnen we er best zorgen over maken: naar welke school laat je je zoon of dochter gaan? Je zoekt van te voren uit of een school aan bepaalde kwalificaties voldoet of dat het voorbereid in een bepaalde richting.

Er zijn echter ontzettend veel factoren die van invloed zijn of een school in Barcelona wel of niet aan de behoeften van je kind voldoet.

 • koop appartementen barcelona

Dit artikel is geschreven met in het achterhoofd altijd deze factoren. Twijfel niet langer en lees het overzicht van de beste scholen in Barcelona in 2021.

De soorten scholen

Het eerste waar je mee te maken krijgt is hoe leerplicht in Spanje en Catalonië werkt. Ze starten hier met school als kinderen zes jaar zijn en dit loopt door tot hun zestiende. In die tijd zijn er twee fasen: het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Alle details over leerplicht en scholen kun je teruglezen op de website van de gemeente Barcelona.

📌 De meeste scholen in Barcelona zijn openbare scholen en ze behoren tot de Generalitat de Catalunya of de gemeente van Barcelona.
kinderen op school

Foto via Unsplash

Deze openbare scholen hebben een onderwijsplan dat niet op een specifieke godsdienst gericht is en het is geaccordeerd door plaatselijke onderwijsinstanties. De inschrijfperiode voor de Spaanse scholen begint altijd in het vroege voorjaar.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen religieuze en niet-religieuze scholen, aangezien je ze beiden tegen zult komen. Bij niet-religieuze scholen mogen de ouders kiezen of hun kind er wel godsdienst volgt, of dat het daarvoor in de plaats een ander vak kiest.

Met de openbare scholen in Barcelona heb je een van de beste opties te pakken en je hoeft dan ook niet te aarzelen om je kind er aan te melden. Hieronder vertellen we je meer over een aantal van de betere scholen in Barcelona.

Gerelateerd artikel: Regelgeving op scholen in Barcelona

Openbare scholen in Barcelona

Volgens dit artikel in El Conficencial zijn de volgende openbare scholen in Barcelona het meest populair:

 1. Mercè Rodoreda
 2. Can Fabra
 3. Riera Alta
 4. Barrufet
 5. Lavínia
 6. Badalona Port
 7. Arts
 8. Miquel Bleach
 9. Arc Iris
 10. Mas Casanovas

Je kunt meer informatie over deze scholen opzoeken door de zoekmachine van het Consorci d’Educació de Barcelona te gebruiken.

appel op boeken

Foto via Unsplash

Gesubsidieerde privéscholen in Barcelona

Kenmerkend voor deze scholen is in de allereerste plaats dat ze door de staat worden gesubsidieerd. Toch zijn ze particulier eigendom en worden ze ook door particulieren beheerd. Concreet houdt dit in dat het lesgeld voor elke leerling door de overheid betaald wordt, maar dat je als ouder alle andere uitgaven voor je rekening neemt.

Het onderwijsplan en je kind inschrijven voor een gesubsidieerde school werkt hetzelfde als bij de openbare school. Ook in bij dit soort scholen kan er sprake zijn van een religieuze of niet-religieuze school. Dit ligt helemaal aan de school zelf.

Dit zijn een paar van de beste gesubsidieerde scholen in Barcelona:

 1. Las TeresianasDeze school bestaat al meer dan 125 jaar. Het betreft een religieuze onderwijsinstelling waar ze zich hard maken voor integratie en gelijkwaardigheid van elke leerling. Ieder kind moet zich naar gelang hun persoonlijke capaciteiten verder kunnen ontwikkelen.
 2. Los Jesuitas de SarriàDe school wordt als een innovatieve onderwijsinstelling getypeerd. Je kind kan hier terecht vanaf de kleuterschool totaan de beroepsopleiding.
 3. Salle Bonanova: Deze school ligt aan de voet van de Collserola bergen en het is een school die zich richt op pedagogische verneiwueing, zoals met nieuwe technologieën toepassen, talen leren, internationale mogelijkheden bieden, creativiteit en talent ontwikkelen, milieubewustzijn creëren, enzovoorts.
 4. Escola Pia de Sarrià: Op deze school kan je kind terecht vanaf de kleuterschool totaan de beroepsopleiding. De school richt zich op de geleidelijke ontwikkeling van lichamelijke, intellectuele, geestelijke capaciteiten, maar heeft ook aandacht voor de emotionele vooruitgang van ieder kind.
leeg klaslokaal

Foto via Unsplash

Privéscholen in Barcelona

Naast de gesubsidieerde privéscholen in Barcelona, zijn er ook normale privéscholen die geen enkele vorm van steun ontvangen. Alle kosten van deze scholen komen voor rekening van de ouders.

Het onderwijsplan moet ook hier geaccordeerd zijn door officiële onderwijsinstanties en – net als bij de gesubsidieerde privéscholen – mogen deze scholen ook zelf bepalen of ze religieus of niet-religieus zijn.

Hieronder twee van de beste privéscholen in Barcelona:

 1. Col·legi Montserrat: Deze school staat voor integraal onderwijs en wil leerlingen laten uitblinken, niet alleen op intellectueel vlak, maar ook op emotioneel gebied. Het betreft een van de meest gerenommeerde religieuze scholen in Barcelona.
 2. La Miranda: Deze school ligt in Sant Just Desvern. Leerlingen ontwikkelen zich aan de hand van onderwijsprojecten waarbij meertaligheid en vrije wetenschappelijke methoden de leidraad vormen.
twee scholieren

Foto via Unsplash

Internationale scholen in Barcelona

Trends zijn veranderd en internationale scholen zijn inmiddels populairder en gestegen op de ranglijst van beste scholen in Barcelona.

Een van de meest belangrijke voordelen om voor een internationale school in Barcelona te kiezen, is de optie om veel meer talen te leren dan op andere scholen.

Het is hier namelijk heel normaal om je kind na schooltijd privélessen Engels (of een andere taal) te laten volgen. Wanneer je kind naar een internationale school gaat, kun je de tijd die in privélessen was gaan zitten op een andere manier besteden. Talen zijn namelijk automatisch onderdeel van de lessen bij internationale scholen.

lockers

Foto via Unsplash

Bij internationale scholen is altijd sprake van tweetalig of meertalig onderwijs. Vaak zijn de lessen hier het meest vernieuwend en modern en gebaseerd op internationale onderwijsmethoden en innovatieve, pedagogische lestechnieken.

Hieronder zie je een paar van de beste internationale scholen in Barcelona:

 • Escuela Suiza: Hier spreken ze Duits, Engels, Frans en Italiaans. Het is een van de meest populaire scholen in heel Barcelona.
 • Benjamin Franklin International School: Met een wachtlijst van meer dan een jaar is het lastig om bij de deze school te starten.
 • Saint Peter’s School: Hier volgen ze het Engels onderwijssysteem en de nadruk ligt op respect en reflectie.
 • Lycée Française: Deze school wordt ook wel een van de beste Franse scholen van Barcelona genoemd.
 • British School: Bij deze school moedigen ze kritisch en creatief denken aan. De lat ligt hier hoog.
 • Colegio Alemán de Barcelona: Met een mix van het Duitse en Spaanse onderwijssysteem is deze school gebaseerd op sociale oriëntatie en werken in groepsverband.
 • American School: Deze niet-religieueze school werkt met een Amerikaans curriculum en dat betekent dat alle lessen in het Engels plaatsvinden.
 • Colegio Italiano de BarcelonaDeze school ligt in hartje Eixample. Je kind kan er lessen volgen vanaf de lagere school tot en met de middelbare school. De school is afhankelijk van de Italiaanse regering en ook hier is er een flinke wachtlijst.
kinderen in de kantine

Foto via Unsplash

Welke overwegingen zijn er bij het kiezen van een school?

Je hebt nu de namen van een aantal scholen gekregen waar je kind naartoe zou kunnen gaan. Maar wat is er belangrijk bij het selecteren van een school? Hieronder geven we je een overzicht van een aantal zeer belangrijke factoren:

 • Het typse onderwijs: openbaar, privé (gesubsidieerd of niet), internationaal of anders
 • Het soort onderwijs: projectmatig of anders
 • De waarden van de school
 • Het gemiddelde academische niveau
 • De leraren en het ondersteunend personeel dat er werkt
 • De mate van betrokkenheid van ouders of gezin
 • Het aantal leerlingen per klas
 • De kantine
 • De overige voorzieningen
 • Welke buitenschoolse activiteiten er zijn
 • Wat de afstand van thuis tot de school is

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er ruim voldoende mogelijkheden om naar een goede school in Barcelona te gaan. Ga dan ook niet over een nacht ijs, maar neem je tijd om de juiste school voor jouw kind(eren) te kiezen.

Zijn er volgens jou nog andere goede scholen in Barcelona?
Welke school mis je nog in dit artikel?

Laat je advies achter in het commentaarvak hieronder!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter