blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Appartement in Barcelona kopen

Een woning in Barcelona kopen: nieuwbouw of bestaande bouw?

Nieuwbouw of bestaande woning kopen
Geschreven door Daniella

Als je erover aan het denken bent om in Barcelona in onroerend goed te investeren, vraag je je vast af of het beter is om een nieuwbouw woning of bestaande bouw te kopen. Dit hangt in feite van vele factoren af, zoals waar je specifiek naar op zoek bent en welk budget je te besteden hebt. Zoals bij elke soort beslissing, heeft elke keuze zo zijn voor- en nadelen. We leggen het je allemaal uit in onderstaand artikel, zodat je een betere keuze voor een van de twee vormen onroerend goed kunt maken.

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Voordat we dieper ingaan op de voors en tegens van beide vormen, willen we eerst de termen en definities verder toelichten zodat je weet waar we het eigenlijk over hebben.

Als we over een nieuwbouwwoning spreken, hebben we het over een woning die je direct van de projectontwikkelaar in Spanje koopt. Dit betekent dat er geen sprake van een vorige eigenaar is. Het pand is namelijk geheel nieuw. Als je hiervoor wilt kiezen, doe je er goed aan om ter plekke iemand met ervaring in te huren, zodat je de beste nieuwbouwwoningen in Barcelona vindt. Op deze manier weet je zeker dat je investering in een woonobject van dit karakter de moeite waard is.

Daar tegenover staat de aankoop van een woning uit de bestaande woningvoorraad. Dit soort woningen heeft wel al eerder een eigenaar of bewoner gehad. Het kunnen er zelfs meerderen zijn geweest. Dit soort woningen wordt bestaande bouw genoemd.

Zoek je een koopwoning in Barcelona?

Waar rekening mee houden bij het kopen van nieuwbouw of bestaande bouw?

Nu je snapt wat de verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw zijn, wordt het tijd om in te gaan op waar je je keuze op baseert. Zoals je je wel voor kunt stellen, zijn er diverse voordelen als je nieuwbouw koopt, maar zijn er zeker ook voordelen als je een bestaande woning aankoopt. In het algemeen raden we je aan om de volgende factoren in je achterhoofd te houden bij het nemen van je beslissing:

Direct bewonen of pas ergens in de toekomst

Dit is een fundamenteel gegeven om te beslissen of je nieuwbouw of bestaande bouw wilt kopen. Over het algemeen zijn de nieuwbouw koopwoningen in Barcelona bestempeld als “sleutelklaar”. Dat wil zeggen dat je moet wachten en er dus pas in kunt als alle werkzaamheden voltooid zijn. Het kan dan ook jaren duren (na de aankoop) voordat de bouw helemaal gereed, maar je kunt ook geluk hebben en er al na een paar maanden inkunnen.

Als je echter woonruimte zoekt om zo snel mogelijk te kunnen betrekken, is nieuwbouw eigenlijk geen realistische optie. Je kunt dan veel beter voor een huis uit de bestaande woningvoorraad gaan, want in dat geval hoef je alleen maar de formaliteiten (acceptatie bod en tekenen koopcontract) af te ronden voordat je in je woning kunt.

appartement in Barcelona kopen

Appartementencomplex

Locatie in de stad

Wanneer je wilt investeren in een bestaande woning of nieuwbouwwoning in Barcelona, gaat het je voornamelijk om de goede locatie van het pand. Alles valt of staat met wat je met het onroerendgoedobject als doel voor ogen hebt. Een appartement kopen om zelf met je gezin in te gaan wonen is natuurlijk iets heel anders dan een appartement kopen om het voor de lange termijn te verhuren of als vakantieaccommodatie aan te bieden.

Nieuwbouwwoningen bevinden zich meestal aan de rand van Barcelona, terwijl woningen die al langer geleden gebouwd zijn meestal centraler in de stad gelegen zijn. Wat je doel is met het aankopen een woning is dus essentieel als het om locatie gaat.

Gerelateerd artikel: 5 Factoren die een rol spelen bij het kopen van een appartement voor verhuur in Barcelona

Materiaal waarmee de woning gebouwd is/wordt

Het is vanzelfsprekend dat het materiaal waarmee nieuwbouwwoningen nu gebouwd worden heel anders is dan die waarmee bestaande woningen vroeger gebouwd werden. Bij “sleutelklaar”  projecten is het vaak zo dat de kopers (deels) keuzes voor de materialen die gebruikt gaan worden kunnen maken. Ook kunnen ze persoonlijke touches toevoegen als het gaat om kleur of decoratieve elementen.

Bij een woning die al langer geleden gebouwd is, heb je die keuzes natuurlijk niet meer. Je kunt in de toekomst natuurlijk wel een deel van de woning verbouwen en aanpassen aan je eigen wensen, maar je koopt het appartement in eerste instantie in de staat waarin het te koop wordt aangeboden en dat betekent dat je de keuzes van vorige bewoners voor bepaalde materialen moet aanvaarden.

  • koop appartementen barcelona

Energiezuinige installaties

In de nieuwe Ley de Ordenación de Edificación is vastgelegd dat nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan bepaalde energetische eisen. Verder is er nu een garantie op mogelijke gebreken in de bouwkundige staat van 10 jaar vastgelegd, krijg je 3 jaar garantie op fouten die de leefbaarheid aantasten en is er 1 jaar garantie op de afwerking van het pand. Dit soort garanties heb je bij bestaande bouw natuurlijk nooit van zijn leven.

Zoals je hebt kunnen lezen spelen er meerdere factoren een rol wanneer je een nieuwbouwobject of bestaande woning gaat kopen. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een woning in Barcelona? De deskundige makelaars van ShBarcelona kennen de stad op hun duimpje en helpen je graag.

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter