blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Internationale keuken

De verschillende soorten sushi

diverse soorten sushi op zwarte ondergrond
Geschreven door Daniella

Er zijn veel mensen die gek zijn op sushi en het vaak eten, maar daartussen zitten ook mensen die helemaal niet weten welke verschillende soorten sushi er zijn en dan vooral wat de verschillen ertussen zijn.

De Japanse gastronomie bestaat uit meer dan alleen sushi en in het Westen zien we daar helaas maar een klein deel van. Daarnaast is de Japanse keuken ook nog vaak aangepast aan de Westerse wereld, zodat het goed valt bij Europeanen en het beter betaalbaar is.

Of je nu tijdelijk in toeristische accommodatie in Barcelona verblijft, of elke dag van de stad geniet omdat je hier woont, vandaag zal ShBarcelona in dit artikel meer vertellen over de verschillende soorten sushi die er bestaan.

Gerelateerd artikel: Top 5 sushi restaurants in Barcelona

Ontdek diverse soorten lekkere sushi

twee stukjes sushi met zalm op blaadje sla

Foto via Pixabay

Sushi is een van de bekendste Japanse gerechten en er zijn een hoop sushi-fans. Over het algemeen is sushi altijd klein, zodat je het in één hap kunt opeten en er bestaan diverse soorten sushi.

Behalve hapklare sushi, kun je de rijst ook in een kom serveren en daar stukjes vis en andere ingrediënten bovenop leggen. Op deze manier gepresenteerd heet het chirashisushi.

Buiten Japan verwijst de naam ‘sushi’ alleen naar de meest voorkomende soorten, zoals makisushi of nigirisushi, en sashimi. Sashimi is in plakjes gesneden rauwe vis, maar dan zonder rijst.

Sushi wordt traditioneel met de hand gegeten, hoewel het in restaurants gebruikelijk is om ze met stokjes (hashi) te eten. Zoals al eerder gezegd, wordt een stukje sushi meestal in één keer gegeten, het is zelfs onbeleefd om sushi in meerdere hapjes te eten.

Lukt het je niet om een stukje sushi in een keer in je mond te stoppen, dan is het in Japan in ieder geval gebruikelijk om het deel dat er niet meteen in gaat met de stokjes vast te houden totdat je mond leeg is, om het vervolgens zo snel mogelijk te verorberen.

Gerelateerd artikel: Restaurants met lichte zomermaaltijden

 1. twee stukjes sushi met vis op houten plank

  Foto via Pixabay

  Maki. Dit is in Spanje de bekendste soort sushi. Maki betekent in het Japans ‘gerold’, en dat is het ook precies: rijst met rauwe vis en andere ingrediënten, dat opgerold wordt in nori (zeewier). Als de rol erg dun is, wordt hij hosomaki genoemd, als hij dikker is heet het futomaki en met komkommer is het kappa maki.

 2. Uramaki. Letterlijk betekent Ura ‘tegenovergesteld’ of ‘achterkant’, het is maki sushi, maar dan binnenste buiten. Dit betekent dat de rijst nu aan de buitenkant van de nori zit.
 3. Temaki. Te betekent ‘met de hand’, ook wel hand rolls genoemd. Temaki sushi is een soort hoorntje van zeewier, met daarin de rijst en andere ingrediënten.
 4. Nigiri. Nigiri sushi is sushi zonder nori. Het zijn kleine rolletjes rijst, met daarop een plakje rauwe vis of andere ingrediënten.
 5. Gunkan: Dit is een soort ‘bootje’ van rijst, gewikkeld in een dikke strook nori. De ruimte in het bootje boven de rijst kan vervolgens gevuld worden met viskuit.
 6. Inari. Dit is een soort klein loempiaatje van gebakken tofu, gevuld met gearomatiseerde rijst en/of groenten.
 7. Oshi. Letterlijk betekent oshi ‘duwen’ of ‘drukken’. Het betreft een laag rijst die met vis of groenten in een vorm geperst wordt. Het heel ook wel oshibako en deze sushi is vierkant of rechthoekig van vorm.
 8. Chirasi. Het woord betekent letterlijk ‘verspreiden’ omdat chirasi sushi wordt bereid door rijst, rauwe vis en andere typische sushi-ingrediënten op een bord te verspreiden. Deze sushi wordt vooral gemaakt wanneer er geen tijd is om de individuele stukjes sushi voor te bereiden.

Welke sushi vind jij het lekkerst?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter