blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Juridische zaken en oplichting voorkomen

Wat is een energiescan en wat is het nut ervan?

meterkast met paneel elektriciteit
Geschreven door Daniella

Als we het over scans, audits of checks hebben, denken je al snel aan de audits die binnen bedrijven worden uitgevoerd. Na de introductie van het energielabel zal de term op zich je niet vreemd meer zijn, maar wist je ook dat je via een energiescan nuttige informatie kunt krijgen om op energiekosten te besparen en dus de efficiëntie van je huis te verbeteren? We vertellen je er vandaag in dit artikel meer over.

Wat is een energiescan?

Een energiescan is een totale check die door een professionele partij wordt uitgevoerd, waarbij alle energiestromen van een gebouw, systeem of bedrijfstak worden doorgelicht.

Het hoofdzakelijke doel van deze check is het verzamelen van relevante gegevens waarmee een actieplan opgesteld kan worden om het verbruik te verminderen. Door dit te doen, bespaar je niet alleen op energie, maar lever je ook een bijdrage aan het milieu. Je maandelijkse lasten kunnen omlaag door lagere elektriciteitsrekeningen.

Gerelateerd artikel: Heb je een energielabel nodig wanneer je je woning wilt verhuren?

Waarom een energiescan laten uitvoeren?

Je krijgt hoofdzakelijk informatie die je zal helpen om het energieverbruik van een ruimte of locatie te begrijpen. Je weet dan wat het werkelijke verbruik is en wat het meeste verbruikt.

In het energierapport zal ook informatie over installaties worden opgenomen en daaruit kun je opmaken of het nodig is verbeteringen aan te brengen.

Uit de algemene analyse zal blijken of installaties correct functioneren en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn voor het huis of gebouw.

Vanwege de hoge mate van details, kun je de energiekosten per ruimte bepalen en de kosten terugdringen, zodat je zeker niet te veel aan energiekosten betaalt.

ShBarcelona, jouw makelaar met meer dan 20 jaar ervaring!

Wanneer heeft het zin om een energiescan te laten doen?

Je kunt het beste een energiescan laten uitvoeren als je een hoog energieverbruik hebt en wilt weten wat er goedkoper kan. De kosten van de scan zijn verwaarloosbaar als je de kostenbesparingen ziet die de energiebesparende maatregelen je daarna opleveren. 

Als je alleen al naar de servicekosten kijkt die over alle appartementen worden verdeeld, zul je al binnen een paar maanden verandering kunnen zien. Hiermee verdien je de investering in de scan dus snel terug en zal het op de langere termijn zelfs besparingen opleveren.

gloeilampen

Foto via Unsplash

Wat voor een appartement geldt, is hetzelfde bij bedrijven met hoge energierekeningen. De analyse van alle omstandigheden zal leiden tot een conclusie hoe je installaties en andere energiebesparende onderdelen binnen een bedrijf kunt verbeteren. Je weet zo ook welk energiecontract het beste afgesloten kan worden, omdat je deze kunt afstemmen op het werkelijke verbruik.

Wil je de energiescan echt tot een succes maken? Dan moet je een deskundige partij inhuren. Werk je via een verzekering of gestoria (administratief kantoor)? Dan is deze service normaliter inbegrepen in de algemene dienstverlening. Is dit niet het geval? Dan weten zij in ieder geval tot wie je je kunt wenden om de energiescan uit te laten voeren. Bij ShBarcelona is de service voor woningeigenaren in ieder geval inbegrepen.

Voorbeeld van een energiescan

Er bestaat een algemeen stappenplan voor energiescans en in hoofdlijnen komen de stappen die de onderzoekende partij uitvoert op onderstaande lijst neer. Een ervaren makelaar in Barcelona kan je ook bij het proces van de aanvraag helpen en zo kan het laten uitvoeren van een energiescan niet alleen besparingen opleveren bij korte of lange termijn verhuur, maar ook weer extra voordeel opleveren bij de verkoop van een appartement.

1. Het inplannen van een afspraak voor de dataverzameling

Dit is de eerste en misschien ook wel de allerbelangrijkste fase van de hele energiescan. Hier komt de expert naar je toe om alle relevante data te verzamelen.

Tijdens dit eerste bezoek zal hij allerlei gegevens verzamelen en het kan dan onder andere gaan om energierekeningen van de afgelopen tijd en plattegronden met installaties.

Daarna zal er rondgelopen worden en zal het onroerend goed aan een korte visuele inspectie onderworpen worden. Er kunnen nog aanvullende vragen door de deskundige gesteld worden over het feit of je thuis werkt en hoe vaak dit gebeurt. Al deze gegevens worden bij elkaar gebracht in een voorlopig rapport.

  • verzekering barcelona huiseigenaren

 

2. Onderzoek en experimentele metingen

De volgende stap in het proces is het uitvoeren van metingen en hiervoor wordt het voorlopige rapport als uitgangspunt gebruikt. Het is van belang om te weten dat alle metingen volgens vaste procedures en richtlijnen uitgevoerd zullen worden om de verkregen informatie geldig te kunnen verklaren.

3. Van voorlopige naar definitieve diagnose

Aan de hand van alle verkregen data zal eerst een diagnose worden vastgesteld. Bij deze diagnose wordt rekening gehouden met verschillende parameters om er achter te kunnen komen hoeveel energie er in het contract opgenomen moet worden en wat hiervan de kosten zijn.

4. Analyse van verbetermogelijkheden

Met alles wat er in de voorgaande fasen gebeurd is, kan nu een analyse van mogelijke verbetermogelijkheden opgesteld worden. Deze verbeterpunten zullen van een prioritering voorzien worden, zodat je ziet wat het snelst resultaat op zal leveren en je energieverbruik zal laten dalen.

5. Definitief rapport inclusief aanbevelingen

In het uiteindelijke rapport wordt een lijst met verbetervoorstellen gegeven en hoe de voorgestelde acties je huidige verbruik zullen beïnvloeden. De acties kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn: gecontracteerd stroomverbruik wijzigen, gekozen tarieven laten aanpassen, van energieleverancier veranderen, solarpanelen laten installeren, enz.

Indien je een koop- of huurwoning in Barcelona hebt, raden we een energiescan altijd aan. 
Vraag ons naar de algemene dienstverlening voor koopwoningen!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter