blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vastgoednieuws

Gids voor woningeigenaren: stappen voor verhuren woning

stappen voor verhuren woning
Geschreven door Daniella

Wanneer je je woning in de verhuur wilt doen, is het niet meer dan normaal dat je je een aantal dingen afvraagt. Er zijn nou eenmaal aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je je woning wilt verhuren, zodat het ook financieel wat oplevert en vooral positieve ervaringen met zich meebrengt. In deze gids leggen we een aantal belangrijke details uit waarmee je rekening met houden bij het verhuren van je woning.

Wat moet je doen om je woning te verhuren?

Je moet allereerst de staat van het pand controleren. Verder moeten alle installaties in orde zijn en moet je over alle nodige documentatie beschikken. Check hoe het met het gas, water en de elektriciteit gesteld is. En vergeet niet dat je een energielabel aan moet vragen (of al in bezit moet hebben) om je woning te kunnen verhuren.

Check ook alle elektrische apparaten die in de te verhuren woning staan en vervang ze als ze niet meer werken. Dit geldt natuurlijk ook voor het meubilair als je de woning gemeubileerd wilt verhuren. Wat kapot is, moet vervangen worden. Ook de algehele staat van de binnenzijde van de woning vraagt aandacht en daarom besluiten de meeste verhuurders dan ook om het appartement opnieuw te verven voordat het weer verhuurd wordt. Dit zijn de eerste basiszaken als je wilt verhuren via een professioneel bureau.

ShBarcelona – meer dan 20 jaar ervaring

Kiezen tussen verschillende soorten verhuur

Vaak ben je er niet van op de hoogte dat er verschillende manieren van verhuren zijn. Het hangt natuurlijk in eerste instantie van je doel af of je voor kortere of langere tijd je huis wilt verhuren. Je kunt daarbij kiezen uit je eigendom als toeristische accommodatie verhuren of je appartement maandelijks of jaarlijks in de verhuur doen.

Wanneer je woning een toeristische vergunning heeft, kan het veel opbrengen en dan kun je het als vakantieverblijf aanbieden aan toeristen. Heb je deze vergunning niet? Dan kun je nog steeds je woning verhuren en flink wat geld vangen door het maandelijks te verhuren. Wil je liever geen regelmatige wisseling van huurders en heb je er geen moeite mee iets je minder als huurinkomst te vangen? Dan is de jaarlijkse verhuur weer een betere optie.

soorten verhuur in ShBarcelona

Huurprijs bepalen

Een van de meest gestelde vragen wanneer je je appartement wilt gaan verhuren is de huurprijs die je ervoor kunt vragen. Wat je dan het beste kunt doen is een klein onderzoekje uitvoeren naar de gemiddelde huurprijs in het gebied waar het appartement zich bevindt. Dat geeft je in ieder geval een referentiekader en van daaruit kun je beslissen of je een hogere of lagere prijs wilt vragen.

Het hangt bijvoorbeeld af van de volgende factoren: zwembad aanwezig ja/nee, gemeenschappelijke ruimten aanwezig ja/ nee. Je kunt op de expertise van professionals rekenen als je een complete analyse wilt om te bepalen wat de juiste prijs is voor het verhuren van je woning.

Gerelateerd artikel: 5 Factoren die een rol spelen bij het kopen van een appartement voor verhuur in Barcelona

Foto’s voor de brochure van de woning maken

Ze zeggen wel eens dat een foto meer zegt dan duizend woorden en dat is zeker waar. De foto’s van je appartement die in een (online) brochure komen te staan, moeten een goede weerspiegeling zijn van het appartement zelf. Op deze manier wordt een potentiële huurder die het pand komt bezichtigen niet verrast en verspilt hij geen tijd.

Foto’s die overdag bij lekker veel daglicht zijn genomen zijn optimaal om elke kamer op zijn best te laten zien. Wat verder nog van belang is – behalve het visuele aspect van de brochure – is de beschrijving van het appartement. Daar moet gedetailleerd in vermeld worden in welke staat het appartement is en wat er allemaal inbegrepen is.

Complete dienstverlening bij verhuur woning in Barcelona

Mogelijke huurders analyseren

Met het verhuren van je woning gaat altijd wat onzekerheid gepaard. Je kunt je afvragen aan wie je het liefst de woning wilt verhuren, of je de huur wel telkens op tijd zult ontvangen en of de huurders wel voorzichtig met jouw eigendom om zullen gaan.

De handigste manier om te bepalen welke huurder je wilt kiezen, is het opstellen van een huurdersprofiel. Vaak wordt er alleen maar gevraagd naar voldoende financiële middelen om te kunnen huren, maar een analyse van een potentiële huurder gaat nog een stap verder.

Als je een gedegen huurderscheck wilt uitvoeren voordat je een huurovereenkomst tekent, is het het beste om een makelaarsbureau als ShBarcelona in te schakelen om deze check voor je te laten doen. We bieden je dan alleen die huurders aan die binnen het opgestelde profiel passen.

inkomsten uit woning verhuren

Foto via Pixabay

Huurovereenkomst opstellen

Je hebt nu beslist wie er in je woning mag komen wonen. De volgende stap die je neemt bij het verhuren van je woning is dan het opstellen en ondertekenen van de huurovereenkomst. Het is van essentieel belang dat je een contract opstelt met alle nodige clausules om de huurperiode goed te laten verlopen.

In de huurovereenkomst leg je namelijk alle rechten en plichten van de huurder vast en het is dan ook een belangrijk document als je in de toekomst problemen mocht krijgen. Het opstellen van zo’n overeenkomst kan veel tijd in beslag nemen en daarom zijn er diverse bedrijven die deze dienst aanbieden.

Inventaris van de woning opnemen

Behalve het huurcontract is het ook verstandig om een inventarislijst van de woning toe te voegen. Hierin staat alles dat aanwezig is in je appartement en vaak zitten er ook foto’s bij van de staat waarin iets is bij de intrek in de woning. Wanneer de huurders weer vertrekken kun je de voor- en nasituatie vergelijken aan de hand van de foto’s en dat kan altijd helpen.

  • verhuurdiensten voor eigenaars van appartementen in barcelona

Verzekering tegen wanbetaling afsluiten

Wat het meest aanbevolen wordt bij het verhuren van je woning, is het afsluiten van een huurgarantieverzekering die tegen wanbetaling verzekert. Dit beschermt de verhuurder in het geval een huurder besluit niet meer de huur te betalen.

Zoals je ziet zijn er veel zaken die komen kijken bij het verhuren van je woning. Heb je hulp nodig? Aarzel dan niet om contact met het team van ShBarcelona op te nemen. Wij vinden de beste huurder voor jouw woning!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter