blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Diada de Catalunya – De Nationale feestdag van Catalonië

binnenkant MNAC
Geschreven door Daniella

De Nationale feestdag van Catalonië is een feest dat de Catalaanse cultuur op alle niveaus laat zien: politiek, cultureel en sociaal. Het is een dag die recht doet aan de nationalistische rechten en gevoelens van het Catalaanse volk, die de laatste jaren worden beïnvloed door de onafhankelijkheidsambities van een deel van de Catalaanse samenleving.

In 2018 zal het niet anders dan anders zijn en de strijd om de situatie in de Spaanse staat is heftiger dan ooit. Maar naast de politieke en sociale elementen biedt de Diada ook andere interessante en culturele evenementen die belangrijk zijn om te benadrukken.

Is dit je eerste jaar in de stad of heb je op 11 september vakantieaccommodatie in Barcelona gehuurd? Lees dan dit artikel van ShBarcelona, waarin we het hebben over de Diada de Cataluña.

Gerelateerd artikel: September in Barcelona; wat is er te doen?

Geniet van cultuur op deze Nationale feestdag

demonstratie in de straten van barcelona

Foto via Visualhunt

Zoals we al zeiden is de Nationale feestdag van Catalonië niet alleen een dag waarop hoogstwaarschijnlijk een massieve demonstratie in Barcelona wordt georganiseerd door het ANC (Catalaanse Nationale Vergadering) met het verzoek Catalonië een onafhankelijke staat in de vorm van republiek te maken. Het is ook een dag waarop we van cultuur kunnen genieten zonder politieke dilemma’s op te zoeken.

Een van de activiteiten die deze dag misschien interessant maken, is een bezoek aan het MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya). Op 11 september opent het MNAC in de wijk El Poble Sec haar deuren namelijk gratis.

Dit imposante museum is niet alleen interessant vanwege de uitstekende kunstcollecties die zij huisvest, maar ook vanwege haar locatie.

Het MNAC bevindt zich in het gebouw bovenaan de beroemde laan met de fontein van Montjuïc. Het is gebouwd in 1929 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in Barcelona.

Naast een gratis bezoek op 11 september, kun je hier tot 14 oktober een tentoonstelling over Gala en Dalí bekijken, die je niet wilt missen.

Het heeft verder een uitstekende collectie renaissance- en barokkunst, boeiende documentaires en een permanente kunstcollectie, die zowel romaanse als moderne kunst bevat. Zonder twijfel is een bezoek aan het MNAC een uitstekend idee voor de Diada de Catalunya.

Gerelateerd artikel: Mythes en legendes over Barcelona

voorwerp uit historisch museum catalonie

Foto via Visualhunt

Een ander cultureel alternatief voor de Nationale feestdag van Catalonië, is om het Palau de la Generalitat en het Parlement van Catalonië in het district Ciutat Vella te bezoeken. Beiden houden op 11 september een open dag. De openingstijden zijn van 11:00 uur tot 20:00 uur en de toegang is dus volledig gratis.

Het is een uitstekende gelegenheid om de institutionele faciliteiten van de Catalaanse regering te bezoeken. Het parlement wordt beschouwd als een van de oudsten ter wereld.

Ten slotte raden we je ook aan om het Museum van de Geschiedenis van Catalonië te bezoeken (Museo de Historia de Catalunya). Het is ter gelegenheid van de Diada de Catalunya geopend met een speciaal programma voor deze feestdag. De toegang is alleen ’s ochtends gratis, tussen 10.00 tot 14.30 uur.

Er zijn korte rondleidingen waarin uitgelegd wordt wat er gebeurde tijdens de Successieoorlog en in het bijzonder de gebeurtenissen die plaatsvonden op 11 september 1714.

Het is een manier om een ​​belangrijk deel van de geschiedenis van Catalonië te leren kennen. Je leert de Diada de Catalunya beter te begrijpen en ook waarom deze feestdag op 11 september is.

*Hoofdfoto door Almusaiti via Visualhunt

Wat vind je van de activiteiten op 11 september? Ga je aan een activiteit deelnemen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter