blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Alles over appartementen huren

Een appartement in Barcelona huren waar je huisdier welkom is

hond en kat op gras
Geschreven door Daan

Het is heel gewoon om een huisdier te hebben, zelfs in een grote stad. Onderzoeken tonen ook graag alle psychologische voordelen van het hebben van een huisdier aan. In een wereld waar veel mensen eenzaam zijn, vooral in grote steden, is een huisdier dan ook een welkome huisgenoot.

Wanneer je van plan bent naar Barcelona te verhuizen is het dan ook handig om een woning te vinden, waarbij een huisdier toegestaan is in het appartement.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je bijpraten over hoe je samen met je huisdier een appartement in Barcelona kunt huren.

Gerelateerd artikel: Met je hond naar Barcelona

Vind de perfecte plek voor jou en je huisdier

kat zit rechtop

Foto via Pixabay

Sommige huurders huren niet alleen voor zichzelf een appartement, maar ook voor hun huisdier. En hoewel er eigenaren zijn die daar geen enkel probleem hebben, komt het toch nog vaak voor dat huisdieren niet toegelaten worden. Men is bang voor eventuele schade die aan het appartement of interieur toegebracht wordt.

Maar kan een verhuurder een huurder eigenlijk verbieden om een huisdier in het appartement te hebben? Heeft een huurder het recht om met een dier te leven? Zoals gewoonlijk hebben beide partijen rechten en plichten als het gaat over huisdieren in een appartement laten. Wij lichten er een aantal toe.

Een huurder heeft natuurlijk het recht om samen met zijn huisdier ergens te wonen, maar als de verhuurder in de huurovereenkomst aangeeft dat er geen dieren toegestaan zijn, dan heeft hij dat recht.

De huurder is ook verplicht om eventuele schade die door het dier is aangebracht (aan woning of derden) te herstellen. Je kunt natuurlijk ook afwachten en de verhuurder de reparatiekosten laten inhouden op de teruggave van je borgsom.

Als huurder kun je ook een verzekering afsluiten om eventuele schade die door je huisdier veroorzaakt wordt te dekken, maar je bent daartoe niet verplicht, tenzij er een clausule in je huurcontract staat dat dit wel vereist is.

In het geval dat een eigenaar huiverig is om huisdieren toe te laten, kan een verzekering van positieve invloed op de definitieve beslissing zijn. Heb je een huisdier dat op een lijst van potentieel gevaarlijke honden staat? Dan ben je verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor eventuele schade aan derden. Dit is bepaald in de Spaanse wet 50/1999.

Gerelateerd artikel: De stranden aan de kust van Barcelona

hondje op de bank

Foto via Pixabay

Zoals al eerder vermeld, heeft de eigenaar het recht te bepalen of een huisdier wel of niet toegelaten wordt in het appartement. Wordt er niet aan de voorwaarden in een huurcontract voldaan, dan kan dit reden zijn om het huurcontract te ontbinden.

Als er echter geen clausule in de huurovereenkomst staat, moet je als verhuurder respecteren dat een huurder er samen met zijn huisdier woont, tenzij de aanwezigheid van het huisdier overlast veroorzaakt of resulteert in schade aan de woning of derden.

In dat laatste geval heb je als verhuurder het recht om de huurder te vragen de woning te verlaten en de schade te herstellen.

Iets dat huisdiereigenaren vaak doen om een verhuurder ervan te overtuigen hun huisdier toe te laten, is het overleggen van een Curriculum Canino. (soort hondenpaspoort)

In dit paspoort staat een overzicht met daarin de naam en leeftijd van de hond, of hij gesteriliseerd is en basisgegevens over de gezondheid en de vaccinaties. Daarbij komen nog een paar goede foto’s.

Het is ook belangrijk om samen met je dierenarts te overleggen en een stukje te schrijven waarin je huisdier wordt beschreven. Je kunt een hondenspecialist in de arm nemen om een soort verklaring van goed gedrag te krijgen en referenties van vorige buren en hoe zij je huisdier hebben ervaren kunnen ook nog van invloed zijn op de verhuurder.

Als iemand anders je huisdier overdag uit gaat laten, dien je dit bij een hond ook te vermelden. Het achterliggende doel van al deze maatregelen is natuurlijk dat de eigenaar zich in kan leven in de situatie van jou en je huisdier en dat hij het huisdier niet als bedreiging ziet voor zijn eigendom.

Als laatste kan het ook nog helpen om aan te geven dat je bij vertrek een professioneel schoonmaakbedrijf inhuurt om het appartement achter te laten zoals je het hebt aangetroffen. Dit overtuigt menig verhuurder ervan om geen probleem te maken van een huisdier in het appartement.

Heb jij een huisdier? En was het moeilijk om een appartement te vinden?

Over de auteur

Daan

Daan schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter